Balhé

Engedély nélkül használta a traktort, halálos balesetet okozott

Engedély nélkül használta a traktort, halálos balesetet okozott

2021. augusztus 16., hétfő
Engedély nélkül használta a traktort, halálos balesetet okozott

A Szegedi Járási Ügyészség vádat emelt azzal a férfival szemben, aki egy sertéstelep alkalmazottjaként többszöri tiltás ellenére, munkája megkönnyítésére használta az üzemen kívüli járművet, mellyel aztán halálos balesetet okozott - írja az Ügyészség.

A vádirat szerint a vádlott egy megyebeli falu külterületén levő sertéstelepen dolgozott, feladatkörébe tartozott többek között az állatok etetése kézi erővel. A vádlott részére nem volt engedélyezett a telephelyen levő munkagépek használata, járművezetői engedéllyel sem rendelkezett. A telep vezetői többszörösen szóban, illetőleg írásban is megtiltották az alkalmazottak részére az üzemen kívüli járművek használatát. A vádlott ennek ellenére 2019. május 4-én, kora délután, munkatársával elhatározta, hogy a takarmányhordást felgyorsítják és ennek érdekében a telephelyen levő, üzemen kívüli traktort beindítják. Mivel a traktorhoz csatolt pótkocsi defektes volt, ezért az emelővillára szögeltek össze falapokat és erre akarták felrakodni a takarmányt, majd szállítani azt az állatokhoz.

A zsákok könnyebb felrakodása érdekében a vádlott a traktor emelővilláját fel akarta emelni és ezért a gépet beindította, ami ekkor előremeneti fokozatban volt.

A kuplung kinyomása során azonban a vádlott gumicsizmás lába lecsúszott a pedálról, ami miatt a traktor megugrott és az előtte álló sértettet az épület ajtajához nyomta a mintegy 85 cm magasságban levő rakodóvillával.

A traktor emelővillája a sértetett a has közepén szúrta, melynek következtében olyan súlyos sérüléseket szenvedett el, hogy négy nap elteltével a kórházban elhalálozott. A balesetben megsérült egy gyermekkorú fiú is, akinek 8 napon túl gyógyuló törése keletkezett. A vádirat szerint a vádlott megszegte azt a közlekedési szabályt, mely szerint aki a közúti közlekedésben részt vesz, köteles úgy közlekedni, hogy a személyi biztonságot ne veszélyeztesse. A büntető törvénykönyv rendelkezései szerint a közúton elkövetett bűncselekményekre megállapított szabályokat kell alkalmazni akkor is, ha a közúti járművezetésre vonatkozó előírások megszegése nem közúton okoz legalább súlyos testi sértést, vagy halált.

A járási ügyészség a vádlottat halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétségével és jármű önkényes elvételének bűntettével vádolja. A vádlott bűnösségéről a Makói Járásbíróság fog dönteni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.