Engedély nélkül használta a traktort, halálos balesetet okozott

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Szegedi Járási Ügyészség vádat emelt azzal a férfival szemben, aki egy sertéstelep alkalmazottjaként többszöri tiltás ellenére, munkája megkönnyítésére használta az üzemen kívüli járművet, mellyel aztán halálos balesetet okozott – írja az Ügyészség.

A vádirat szerint a vádlott egy megyebeli falu külterületén levő sertéstelepen dolgozott, feladatkörébe tartozott többek között az állatok etetése kézi erővel. A vádlott részére nem volt engedélyezett a telephelyen levő munkagépek használata, járművezetői engedéllyel sem rendelkezett. A telep vezetői többszörösen szóban, illetőleg írásban is megtiltották az alkalmazottak részére az üzemen kívüli járművek használatát. A vádlott ennek ellenére 2019. május 4-én, kora délután, munkatársával elhatározta, hogy a takarmányhordást felgyorsítják és ennek érdekében a telephelyen levő, üzemen kívüli traktort beindítják. Mivel a traktorhoz csatolt pótkocsi defektes volt, ezért az emelővillára szögeltek össze falapokat és erre akarták felrakodni a takarmányt, majd szállítani azt az állatokhoz.

A zsákok könnyebb felrakodása érdekében a vádlott a traktor emelővilláját fel akarta emelni és ezért a gépet beindította, ami ekkor előremeneti fokozatban volt.

A kuplung kinyomása során azonban a vádlott gumicsizmás lába lecsúszott a pedálról, ami miatt a traktor megugrott és az előtte álló sértettet az épület ajtajához nyomta a mintegy 85 cm magasságban levő rakodóvillával.

A traktor emelővillája a sértetett a has közepén szúrta, melynek következtében olyan súlyos sérüléseket szenvedett el, hogy négy nap elteltével a kórházban elhalálozott. A balesetben megsérült egy gyermekkorú fiú is, akinek 8 napon túl gyógyuló törése keletkezett. A vádirat szerint a vádlott megszegte azt a közlekedési szabályt, mely szerint aki a közúti közlekedésben részt vesz, köteles úgy közlekedni, hogy a személyi biztonságot ne veszélyeztesse. A büntető törvénykönyv rendelkezései szerint a közúton elkövetett bűncselekményekre megállapított szabályokat kell alkalmazni akkor is, ha a közúti járművezetésre vonatkozó előírások megszegése nem közúton okoz legalább súlyos testi sértést, vagy halált.

A járási ügyészség a vádlottat halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétségével és jármű önkényes elvételének bűntettével vádolja. A vádlott bűnösségéről a Makói Járásbíróság fog dönteni.

Előző sztori

A múlt hétvégén is bőven akadt dolguk a megyei katasztrófavédőknek

Következő sztori

Majdnem kétszáz új koronavírus fertőzöttet azonosítottak a hétvégén