Közérdekű

Életbe lépett az oltatlanok halasztható műtétek előtti PCR tesztjét előíró rendelet

Életbe lépett az oltatlanok halasztható műtétek előtti PCR tesztjét előíró rendelet

2021. augusztus 10., kedd
Életbe lépett az oltatlanok halasztható műtétek előtti PCR tesztjét előíró rendelet

Hétfőtől kezdve az oltatlanok csak akkor vehetnek részt halasztható műtéten vagy mehetnek rehabilitációs ellátásra, ha azt megelőzően legfeljebb 48 órával negatív PCR teszttel rendelkezik, amit az esetek többségében önköltségen kell elvégezni. Kásler Miklós rendeletében azonban vannak erre vonatkozóan kivételek is.

A tervezhető műtétek előtti kötelező koronavírus-szűrést korábban egy miniszteri levéllel próbálta kontrollálni a kormány, amellyel kapcsolatban az Ombudsman nemtetszését fejezte ki. Az ő kívánságuknak megfelelően született meg a rendelet, amely előírja, hogy az oltatlanoknak önköltségen PCR tesztet kell végeztetniük a halasztható műtétek vagy rehabilitációs ellátást megelőző 48 órában.

Vannak kivételek

Sokan kifogásolják a kormány álláspontját a fertőzésmentesség bizonyításának költségeiről. Mivel bőségesen van elérhető oltóanyag és azok bármelyike ingyenesen felvehető, a kormány szerint igazságtalan lenne a védettekkel szemben, ha az oltatlanok PCR tesztjeit az ő adóforintjaikból is finanszíroznák. Négy esetben azonban el lehet tekinteni a koronavírus-szűrővizsgálat költségeinek megtérítésétől:

  1. ha a páciens fertőzésgyanús,
  2. ha műtétre szoruló gyereket kísér,
  3. ha 18 évesnél fiatalabb,
  4. ha önhibáján kívül nem kaphatott oltást (erről szakorvosi igazolást kell bemutatni)

Továbbá a rendelet azt is kimondja, hogy a műtétet végző szakorvos egyéni döntése alapján kihagyható a PCR teszt. Ha a beavatkozás során fellépő fertőzési kockázat elhanyagolható, akkor nem kell bemutatni a fertőzésmentességet igazoló vizsgálat eredményét.

Fogorvosnál nincs kibúvó

A legszigorúbban a fogorvosi ellátást igénylőkkel bánnak: nekik a sürgősségi ellátást leszámítva minden esetben saját pénzen kell bizonyítani, hogy fertőzésmentesek. A fogorvosoknak a 6 évesnél idősebbektől vagy oltási igazolványt, vagy 48 órán belüli PCR tesztet kell kérniük, amit már az időpont egyeztetésnél jelezni kell a páciensnek. Ő ezután értesíti a háziorvost, aki megrendeli neki az Országos Mentőszolgálattól a vizsgálatot, majd ha a teszt eredménye negatív, 48 órán belül időpontot kell kapnia a fogorvostól.

Ez abból a szempontból lehet problémás, hogy egy gyökérkezelésnél legalább kétszer-háromszor vissza kell menni a fogászhoz, így a fenti procedúrát ugyanennyiszer kell elvégezni - kivéve, ha mindezen alkalmak 48 órán belül vannak, amire rendkívül kicsi az esély.

via Népszava

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.