Zöld adók és egyebek: lózungok mögé rejtett adóemeléstől és elvonástól tartanak

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

“A Karácsony Gergely és Gyurcsány Ferenc által fémjelzett baloldal olyan adóemelési tervekkel állt a választók elé”, amelyeknek, ha megvalósulnak, akkor azoknak drasztikus hatásai lennének – állítja részletes elemzésében a Századvég Kutatóintézet. Azt állapították meg, hogy “a baloldal választási programja számos esetben olyan elvonásokat tartalmaz, amelyek veszélyeztetik a magyarok pénzügyi értelemben vett szabadságát. Az adók és elvonások tervezett megnövelése azt eredményezné, hogy a bérből és fizetésből élők havi nettó jövedelme csökkenne”.

“Nyilvánvalóvá tették, hogy

számos területen adóemelésre készülnek: többek között a jól bevált alacsony szintű, egykulcsos személyi jövedelemadó rendszerét is eltörölnék”.

“Fontos kihangsúlyozni” – írják az elemzésben, “hogy a jelenleg érvényben lévő adózási szabályozás beváltotta a hozzá fűzött reményeket, biztosítja a rendszer igazságos működését, mivel

a magasabb jövedelemmel rendelkezők most is több adót fizetnek. A baloldal által bevezetni tervezett többkulcsos személyi jövedelemadó azonban megsarcolná az érintettek széles körét, továbbá igazságtalanul büntetné a jobb teljesítményt”

– tették hozzá.

Szerintük a több kulcsos, progesszív adózás “nagymértékű pénzügyi elvonást jelentene a – magyar gazdaság motorját a fogyasztás élénkítése által olajozó – középosztály számára. Az ‘együtt sírunk, együtt nevetünk’ elve kiváltképpen működik a nemzetgazdaság szemszögéből, tehát

amennyiben megsarcolnák a középosztályt, ahogy azt Karácsonyék tervezik, annak pénzügyi értelemben mindenki kárát látná, aki Magyarországon él és vállalkozik

– érveltek.

Azt állítja a kutatóintézet, hogy a baloldali politikusok állításával szemben “valójában nem a többség járna jól, hanem a leszűkített, megkurtított középosztály darabolódna fel és süllyedne le, amelynek következtében egy lefelé tartó spirálban esne vissza a fogyasztás. E folyamat veszélyeztetné az álláshelyeket, és a fogyasztás további visszaesésével gyűrűzne tovább”.

Zöld adó

Az elemzők figyelmeztetnek, hogy Karácsonyék programja szerint

egy új, baloldali kormány vagyonadót, illetve „szolidaritási” adót vezetne be, továbbá megemelnék a társasági adókulcsot, de lenne zöld adó is.

“A ‘szolidaritási’ adó és a társasági adókulcs növelése a vállalkozásoktól vonna el forrásokat, ezáltal munkahelyek tízezreit sodorná veszélybe, továbbá csökkentené Magyarország versenyképességét, amelyet a kedvező adózási környezet megteremtése eredményezett az elmúlt években” – figyelmeztetnek az elemzésben. Szerintük “a gazdasági és üzleti életben sikeres vállalkozókat, illetve vállalkozásokat sarcolnának meg”, így pedig végső soron a bérből és fizetésből élő alkalmazottak is rosszul járhatnak majd.

A Karácsony-féle „zöld adó és zöld illeték” kivetésének terve erősen érintené az átlagembereket, fogyasztókat is – magyarázzák.

“Ismertek azok a tervek, miszerint a háztartásokat is érintő, egységes zöld adót vezetnének be az Európai Unió területén, és a jelek szerint Karácsonyék – a hazai fogyasztók védelme helyett – a programjukban egyenesen kijelentik, hogy a magyar családokra is kivetnék a fogyasztás és energiafelhasználás után megfizetendő zöld adót” – tették hozá. Szerintük ez a lépés azt is jelentheti, hogy

a hazai háztartások ugyanolyan mértékű adóterhelés alá kerülhetnek, mint például a német adóalanyok, és veszélybe kerülne a rezsicsökkentés által kiszámíthatóvá tett kiadási arány.

Előző sztori

Tűzesetek, balesetek és a viharkárok adtak munkát a megyei tűzoltóknak szerdán

Következő sztori

Mesterséges intelligenciát vet be az Országos Mentőszolgálat