Gazdaság

Zöld adók és egyebek: lózungok mögé rejtett adóemeléstől és elvonástól tartanak

Zöld adók és egyebek: lózungok mögé rejtett adóemeléstől és elvonástól tartanak

2021. július 15., csütörtök
Zöld adók és egyebek: lózungok mögé rejtett adóemeléstől és elvonástól tartanak

"A Karácsony Gergely és Gyurcsány Ferenc által fémjelzett baloldal olyan adóemelési tervekkel állt a választók elé", amelyeknek, ha megvalósulnak, akkor azoknak drasztikus hatásai lennének - állítja részletes elemzésében a Századvég Kutatóintézet. Azt állapították meg, hogy "a baloldal választási programja számos esetben olyan elvonásokat tartalmaz, amelyek veszélyeztetik a magyarok pénzügyi értelemben vett szabadságát. Az adók és elvonások tervezett megnövelése azt eredményezné, hogy a bérből és fizetésből élők havi nettó jövedelme csökkenne".

"Nyilvánvalóvá tették, hogy

számos területen adóemelésre készülnek: többek között a jól bevált alacsony szintű, egykulcsos személyi jövedelemadó rendszerét is eltörölnék".

"Fontos kihangsúlyozni" - írják az elemzésben, "hogy a jelenleg érvényben lévő adózási szabályozás beváltotta a hozzá fűzött reményeket, biztosítja a rendszer igazságos működését, mivel

a magasabb jövedelemmel rendelkezők most is több adót fizetnek. A baloldal által bevezetni tervezett többkulcsos személyi jövedelemadó azonban megsarcolná az érintettek széles körét, továbbá igazságtalanul büntetné a jobb teljesítményt"

- tették hozzá.

Szerintük a több kulcsos, progesszív adózás "nagymértékű pénzügyi elvonást jelentene a – magyar gazdaság motorját a fogyasztás élénkítése által olajozó – középosztály számára. Az 'együtt sírunk, együtt nevetünk' elve kiváltképpen működik a nemzetgazdaság szemszögéből, tehát

amennyiben megsarcolnák a középosztályt, ahogy azt Karácsonyék tervezik, annak pénzügyi értelemben mindenki kárát látná, aki Magyarországon él és vállalkozik

- érveltek.

Azt állítja a kutatóintézet, hogy a baloldali politikusok állításával szemben "valójában nem a többség járna jól, hanem a leszűkített, megkurtított középosztály darabolódna fel és süllyedne le, amelynek következtében egy lefelé tartó spirálban esne vissza a fogyasztás. E folyamat veszélyeztetné az álláshelyeket, és a fogyasztás további visszaesésével gyűrűzne tovább".

Zöld adó

Az elemzők figyelmeztetnek, hogy Karácsonyék programja szerint

egy új, baloldali kormány vagyonadót, illetve „szolidaritási” adót vezetne be, továbbá megemelnék a társasági adókulcsot, de lenne zöld adó is.

"A 'szolidaritási' adó és a társasági adókulcs növelése a vállalkozásoktól vonna el forrásokat, ezáltal munkahelyek tízezreit sodorná veszélybe, továbbá csökkentené Magyarország versenyképességét, amelyet a kedvező adózási környezet megteremtése eredményezett az elmúlt években" - figyelmeztetnek az elemzésben. Szerintük "a gazdasági és üzleti életben sikeres vállalkozókat, illetve vállalkozásokat sarcolnának meg", így pedig végső soron a bérből és fizetésből élő alkalmazottak is rosszul járhatnak majd.

A Karácsony-féle „zöld adó és zöld illeték” kivetésének terve erősen érintené az átlagembereket, fogyasztókat is - magyarázzák.

"Ismertek azok a tervek, miszerint a háztartásokat is érintő, egységes zöld adót vezetnének be az Európai Unió területén, és a jelek szerint Karácsonyék – a hazai fogyasztók védelme helyett – a programjukban egyenesen kijelentik, hogy a magyar családokra is kivetnék a fogyasztás és energiafelhasználás után megfizetendő zöld adót" - tették hozá. Szerintük ez a lépés azt is jelentheti, hogy

a hazai háztartások ugyanolyan mértékű adóterhelés alá kerülhetnek, mint például a német adóalanyok, és veszélybe kerülne a rezsicsökkentés által kiszámíthatóvá tett kiadási arány.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.