Vége a rasszista rovarneveknek – Leszámolt ezekkel az Amerikai Rovartani Társaság

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az Amerikai Rovartani Társaság megváltoztatta két rovarfaj, a cigánymoly és a cigányhangya nevét, mivel azok véleményük szerint sértőek – adta hírül az AP. Az eset fura, ugyanis eddig csak akkor került sor névváltoztatásra, ha kiderült, hogy tudományos szempontból nem pontos a meghatározás – emlékeztet a Noizz.

Michelle S. Smith, a szervezet elnöke szerint

két ok is van a döntés mellett, egyrészt a cigány (gipsy angolul) szót már régóta kikérik maguknak a romák, másrészről senki nem szeretné, ha egy kártékony, invazív állatfajt neveznének el róla.

Természetesen fog kelleni egy új név ezeknek az állatoknak, ami egy több hónapos procedúra lehet. Amíg meg nem találják a helyes meghatározást, marad számukra a latin nevük, Lymantria dispar.

Rasszista lett a “négercsók” is, elfújta a szél

Mint azt a SzegedMa korábban már megírta, az Elfújta a szél című filmklasszikus után a négercsókot is utolérte a végzet: kivonták egy svájci üzletláncból, mivel rasszista a neve. A filmklasszikust pedig azért tette tiltólistára anno az HBO Max, mert az alkotásban “etnikai és faji előítéletek” jelennek meg.

Előző sztori

Nincs több “hölgyeim” és “uraim” a Lufthansa gépein, gendersemleges köszöntés lesz helyettük!

Következő sztori

Több mint 8,5 milliárd forintos ruhafogás Nagylaknál