Elfújta a szél a négercsókot is: túl rasszista az édesség?

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az Elfújta a szél című filmklasszikus után a négercsókot is utolérte a végzet: korábban már petíciót is indítottak már az édesség ellen, de most új szintre lépett a finomság elleni harc: kivonják egy svájci üzletláncból.

A Migros üzletlánc boltjaiból eltűnik a “mohrenkopfe”, vagyis a “négerfej”, “mórfej” nevű édesség – írja a Huffpost Italia.

A Mohrenkopf, Mohrenkopfe – Tête de Nègre – a 19. század végén született, étcsokoládéval bevont édesség. (Magyarországon ehhez hasonló az ostyalapra helyezett, ízesített, csokoládéval bevont tojáshab, a négercsók, aki negerkuss, schokokuss néven ismert német nyelvterületen.)

A finomság édesség tehát ugyanúgy járt, mint az Elfújta a szél című filmklasszikust. Mint ismert, az HBO Max nevű amerikai streaming szolgáltató átmenetileg törölte a kínálatából az Elfújta a szél című filmet – írta a Variety híre alapján a HVG.

A döntést a George Floyd halála miatt kirobbant, rasszizmus elleni tüntetéshullámra reagálva hozták meg.

Az 1939-es Elfújta a szél az amerikai polgárháború alatt és után játszódik, rabszolgatartó déli arisztokraták körében. Átmenetileg elérhetetlenné tételét azzal magyarázta az HBO Max, hogy az alkotásban olyan etnikai és faji előítéletek jelenítenek meg, amelyek a készítése idején közhelynek számítottak az amerikai társadalomban.

Az Elfújta a szél című film után tehát az édességet is utolérte a népharag…

Előző sztori

Orbán: A 21. századot meg fogják nyerni a magyarok

Következő sztori

Két kósza palesztinra leltek Röszkén