Vélemény

Újra beindul a hőségmalom: 1950 „szelleme” kísért?

Újra beindul a hőségmalom: 1950 „szelleme” kísért?

2021. július 6., kedd
Újra beindul a hőségmalom: 1950 „szelleme” kísért?

A hőmérsékleti rekordlistán Szeged nem jegyez túl sok kiugró eredményt. De vannak ilyen évek: a 2007-ben mért 39,8 fokkal városunk a július 24-ei napi maximum százéves rekordját tarja. A megye egy másik napi csúcsot is birtokol: Csongrád városában épp ma 71 éve, azaz 1950. július 6-án 41,6 fokos hőséget mértek.

Hahó, ez a csongrádi már majdnem évszázados rekord! Ennél többet csak egyszer jegyeztek fel: négy nappal az említett szegedi csúcs előtt, 2007. július 20-án Kiskunhalas térségében hajszál híján 42 fokot mértek. Ez a 41,9 Celsius fok száz év rekordját, minden idők legmagasabb Magyarországon mért hőségét jelenti.

Ászok ásza: 1950

Szélsőségei miatt jegyzi egy meteorológiai dolgozat e szavakkal az 1950-es évet: ászok ásza, s ennek megfelelve már áprilisban beindult a hőséggyár. 21-én Orosházán kereken 31 fokot mértek. Több kritikus „hősidőszak” alakult ki, de még hátra volt a fekete leves. Ez az ijesztő csongrádi 41,6 fokkal július 6-án el is jött. Ajándék hőségnap volt a vizek mellett lévőknek, de szenvedés az ország egészének. Az az év még hatszor hozott extrém meleget, s ebből Csongrád alaposan kivette részét: négyszer lett napi rekorder, alig akart 40 fok alá menni a hőség. Az emberek tódultak kifelé, a szabadba, a víz mellé, a szegediek a Laposra, a Sárgára.

Nyakig a vízben

A nomád fürdőzés akkoriban még nem volt elterjedt, csak a 60-as, és még inkább a 70-es években hódított igazán. A tiltott zónát szívesen keresték az emberek: felfrissülés és szabad önmegvalósítás egy kalap alatt. A ’80-as évekre teret nyert a merész álom, az endékás modell: a vásárhelyi út mellett a hídközeli folyópartszakaszt a nudisták vették birtokba. Senki sem zaklatta őket, a rendőrök is elnéztek a „szocialista erkölcsöt” sértő tevékenység fölött. Vízi balesetet sosem okozott a mezítelenek látványa. Na jó, egyetlen egyszer: a legendás edző, Váradi Marci egyesületéből egy kajakos palánta, a tizenkét éves Zsófi meglepetésében a folyóba borult. Jó úszó volt, csak hát hajót és lapátot vonszolva partot érni egy gyereklánynak nem kis feladat, szerencsére a nudisták a segítségére siettek. Aztán a segédedzőlány, aki kissé elbambult és leragadt a hídnál, végre megérkezett a kísérőmotorossal. De menteni neki már nem kellett. Zsófi meg abbahagyta a kajakozást.

Még Bambi sincs…

Az emberek igyekeztek a túlszabályozott élet kereteit kissé tágítani. Nem lehetett véletlen, hogy rendre sokkal nagyobb tömeg verődött össze a teljesen „vad” strandszakaszon, mint a kulturáltnak nevezett Partfürdőn, ahol egy „bélás” volt a beugró, és még egy kis lepusztult büfé is volt. De az újságban elpanaszolták az emberek: szinte semmi sincs, se hideg sör, se bor, sőt – skandalum! – még Bambi se. Az áruhiány okozójának megtették a Piroska büfé pultosát, ki is rúgták szerencsétlent. Új büfés jött. De semmi nem változott. Rég volt, s ilyes dolgok ma már nincsenek, de Bambi se. Azért az egyért talán kár. A nosztalgia se hívhatja elő.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.