Közélet

Új döntéseket hozott a közösségi élet újraindításáért felelős operatív törzs

Új döntéseket hozott a közösségi élet újraindításáért felelős operatív törzs

2021. július 20., kedd
Új döntéseket hozott a közösségi élet újraindításáért felelős operatív törzs

Az 1-es típusú cukorbetegséggel élők helyzetét könnyítő, valamint a bölcsődék létesítését egyszerűsítő döntéseket is hozott hétfői ülésén a közösségi élet újraindításáért felelős operatív törzs - közölte Novák Katalin, a családokért felelős tárca nélküli miniszter, az operatív törzs vezetője Budapesten, sajtótájékoztatón.

A legmodernebb inzulinpumpa

Novák Katalin az operatív törzs ülése után elmondta, az 1-es típusú cukorbetegséggel élőknek állami támogatással elérhető lesz egy új típusú inzulinpumpa augusztus 1-jétől. A pumpa automatikusan adagolja az inzulint, amikor megemelkedik a vércukorszint, általa megelőzhető nemcsak a magas, de az alacsony vércukorszint is - magyarázta.

Az újgenerációs pumpára a 18 év alattiak és a felsőoktatásban tanuló fiatalok 98 százalékos támogatást, míg a felnőttek 80 százalékos támogatást kapnak.

Ha valaki a szöveti cukor mérésre alkalmas szenzort használ és mellé igénybe venné ezt az új inzulinpumpát, mindkettő mellé megkapja az állami támogatást. Ráadásul a fennmaradó részt is tudja a közgyógyellátásból finanszírozni, azaz lényegében a gyerekeknek ingyenes lesz ez a legkorszerűbb technológia - részletezte. A döntés mintegy kétmilliárd forintos költségvetési hatással jár.

Könnyítés a bölcsődéknek

A miniszter kitért arra, hogy a bölcsődéket érintő döntéseknél a cél az adminisztratív akadályok csökkentése és az, hogy ezek az intézmények hamarabb elkezdhessék a működésüket. Elmondta, a jövőben elkezdhet működni az a bölcsőde, ahol az egyik csoport elindulásához szükséges feltételek rendelkezésre állnak. Hozzátette: a családi bölcsődékben hét- helyett nyolcfős csoportok is indulhatnak. Szólt arról is, hogy a bölcsődék építésénél egyszerűsítették az eddig szükségesnél is részletesebb feltételeket.

Művészet exportra

A kulturális élet területén hozott döntésekről beszámolt Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója. Elmondta, hogy létrejött az Országgyűlés által nyár elején létrehozott Magyar Kultúráért Alapítvány kuratóriuma az ő vezetésével, a döntéshozók tagnak jelölték ki Banai Péter Benőt, a Pénzügyminisztérium államháztartásért felelős államtitkárát; Békés Márton történészt; Kelemen Lászlót, a Hagyományok Háza főigazgatóját és Závogyán Magdolnát, a Nemzeti Művelődési Intézet igazgatóját. Elmondása szerint addig is folyik a munka, amíg a bíróság hivatalosan bejegyzi az alapítványt és hozzátette:

július 1-jével 1,8 milliárd forinttal indult el a Kárpát-medence legnagyobb folyóirat-támogatási programja.

Demeter Szilárd beszámolt arról is, hogy hétfőn alakul meg az Petőfi Irodalmi Ügynökségen belül a könnyűzenei kollégium, amely a könnyűzenei támogatásokért felel majd. A szakemberek és nem a kuratórium dönt az egyes támogatási tételekről - mondta.

Közel kétmilliárd forintot osztanak ki nyílt pályázaton a magyar könnyűzenei élet szereplőinek és csaknem egymilliárd forint jut a könyvkultúrának - ismertette. Utóbbival kapcsolatban elmondta, a fordításokat is támogatni fogják, mivel abban bíznak, hogy a koronavírus negyedik hulláma nem viszi el a nemzetközi könyvvásárokat.

Elindulunk megint az exporttevékenység felé, szeretnénk eladni a magyar irodalmat és könnyűzenét - fogalmazott.

Készüljünk a negyedik hullámra

Novák Katalin azt mondta, Magyarországon is esélye van annak, hogy elsősorban a koronavírus delta variánsának köszönhetően növekszik a megbetegedések száma. Ez ellen az egyetlen megoldás az oltás - jelentette ki a miniszter, arra biztatva mindenkit, oltassa be magát.

Aki nincs beoltva, nagyobb veszélynek van kitéve, mint a járvány többi hullámakor, mert a delta variáns a korábbiakhoz képest fertőzőbb.

Megerősítette, hogy külön kampányt indítanak a 60 év felettiek beoltása érdekében. Beszélt arról is, hogy a 16-18 éves korosztály közel 50 százalékát beoltották, de a 12-15 év közötti gyerekeknek csupán 13-14 százalék kapta meg a vakcinát. A szülők szabadon dönthetnek gyermekük beoltatásáról, a gyermekek kizárólag Pfizer-oltást kapnak. Hozzátette: lehetővé teszik az iskolakezdést megelőző két napon, augusztus 30-án és 31-én a védőoltás felvételét az iskolákban.

Novák Katalin elmondta, Magyarország Európában elsőként biztosítja a harmadik oltás lehetőségét augusztus 1-jétől. Kérdésre válaszolva azt mondta, a szakértők a heterológ oltási sort javasolják, vagyis harmadik oltásként más típusú vakcina beadását, mint az első kettő volt.

Közölte azt is, hogy az egészségügyben dolgozóknak kötelező lesz a koronavírus elleni védőoltás, hogy a betegek nagyobb biztonságban legyenek. Szerinte ez nem lesz nagy teher az egészségügyi dolgozóknak, mert már most is be van oltva a dolgozók 90 százaléka.

MTI

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.