Orbán Viktor: Lesz harmadik oltás, és lesz, akiknek KÖTELEZŐ is!

Cikkünk frissítése óta eltelt 12 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Szokásos péntek reggeli interjújában a miniszterelnök elmondta a kormány álláspontját a koronavírus-világjárvány negyedik hullámáról és arról, hogyan fog készülni az ország a berobbanó delta variánsra.

Több európai ország tett a héten lépéseket a rohamosan terjedő vírusvariáns elleni védekezés érdekében: Görögország és Franciaország például kötelezővé tette az egészségügyi dolgozók és az idősotthonok alkalmazottai beoltását. Bizonyos esetekben egy harmadik oltás szükségessége már régóta foglalkoztatja a közvéleményt és a szakembereket, a kormány ezzel kapcsolatban is döntött – közölte Orbán Viktor.

LEHETŐVÉ TESSZÜK A HARMADIK OLTÁS FELVÉTELÉT, DE AZT AJÁNLJUK, HOGY A MÁSODIK OLTÁS UTÁN TELJEN EL NÉGY HÓNAP, AZ ORVOSOK ETTŐL PERSZE ELTÉRHETNEK

A miniszterelnök elmondta, hogy egyelőre a WHO is óvatos a témával kapcsolatban, viszont olyan szakvélemény nem ismert, ami szerint bármilyen negatív hatással járna a harmadik vakcina felvétele. Épp ezért a kormán nem szeretné elzárni ennek a lehetőségét senki elől.

Mindenkinek a saját orvosa fog dönteni arról, hogy a harmadik oltás esetében melyik típusú vakcinát adják be. Ami viszont biztos, hogy a lehető legkisebb adminisztrációval járjon a folyamat, ott kell majd felvenni a védőoltást, ahol az első kettőt kaptuk.

Orbán hangsúlyozta, hogy a kormány nem híve semmiféle kényszerítésnek, azonban egy esetben kivételt kell tenniük: az egészségügyi dolgozóknak ezentúl kötelező lesz a koronavírus ellen felvenni valamelyik vakcinát. Nekik egyébként is sokféle védőoltásra kötelező, ezt a listát fogják most kibővíteni.

Biztos, hogy lesz negyedik hullám, a kérdés az, mennyi oltatlan embert fog elérni

A delta variáns, ami sokkal agresszívebb a koronavírus eddigi minden ismert változatánál azokra jelenti a legnagyobb veszélyt, akik egyáltalán nem oltakoztak még. Az elkövetkező negyedik hullám mértékét nagyban befolyásolja majd, hogy hány oltatlan emberrel fog találkozni a fertőzés. Jelenleg az idősek tizenöt százaléka van veszélyben, a hatvanöt év felettiek többsége már rendelkezik az elérhető vakcinák valamelyikével. Az oltatlan időseket személyesen fogja keresni a kormány.

A tanév kezdetével a védőoltást is felvehetik majd a fiatalok

-árulta el a miniszterelnök. A tervek szerint szeptember 1. előtt lehetőség nyílik majd a 12 év felettieknek arra, hogy oltakozzanak: ezt az iskolájukban tudják majd megtenni a szerdai iskolakezdést megelőző két napban. A szülők beleegyezése természetesen továbbra is szükséges a vakcina beadásához.

Orbán Viktor arra is figyelmeztet mindenkit, hogy az utazás most újra fokozottan veszélyessé vált, így lehetőség szerint külföldre semmiképp se menjen nyaralni.

Tegnap mi is hírt adtunk arról, hogy az EU kötelezettségi eljárást indít Magyarország ellen a gyermekvédelmi törvény miatt. A miniszterelnök véleménye, hogy “jogi randalírozás, jogi huliganizmus” folyik Brüsszelben és szégyenletes a magyar törvény módosításának követelése. Az iskolákba nem engedjük be az LMBTQ-aktivistákat – nyilatkozott Orbán Viktor.

Elmondta továbbá, hogy ennél még jóval élesebb viták is lesznek majd az európai politikai színtéren, de “véres csata lesz” a jelenlegi is, továbbá elfogadhatatlan, hogy a hasonló jogvitákat összekötik a pénzügyi támogatásokkal. Ugyan úgy jár a helyreállítási alapból felvehető összeg Magyarországnak is, ezért biztosan elindítja a kormány a helyreállítási programot. Amíg nem ítélik oda az országnak a pénzt, a költségvetésből fogják finanszírozni az intézkedéseket.

Itt a gyerekeink szabadságáról, a gyereknevelés szabadságáról van szó

-emelte ki a kormányfő. A helyzet az, hogy Brüsszel visszaél a hatalmával, ugyanis egy jogi természetű vitából politikai lényegűt csináltak.

Kiemelt kép: MTI / Fischer Zoltán

Előző sztori

Kötelezettségszegési eljárást indított Brüsszel a pedofilellenes törvény miatt

Következő sztori

Nálunk még alacsonyak a számok: elhunyt 2 beteg, 64 az új fertőzött