Gazdaság

Önjáró trolibuszokat szerezne be Szeged

Önjáró trolibuszokat szerezne be Szeged

2021. július 18., vasárnap
Önjáró trolibuszokat szerezne be Szeged

a Zöld Busz Program május 31-én zárult első pályázati eljárásában 11 pályázó, illetve konzorcium nyújtott be támogatási kérelmet lokálisan zéró emissziós autóbuszok (akkumulátoros villanybuszok és önjáró trolibuszok) beszerzéséhez, illetve a hozzájuk kapcsolódó töltőinfrastruktúra kiépítéséhez - írja a magyarbusz.info. A pályázók között van Szeged is.

a Zöld Busz Projektiroda korábbi közlése szerint megközelíti a 18,4 milliárd forintot. A kormány legfeljebb 80%-os intenzitással támogatja a járműbeszerzéseket, így a közel 25 milliárdos beruházás önrészét, azaz 7 milliárd forintot a pályázóknak kell biztosítaniuk. Ebből az összegből 123 darab szóló elektromos autóbusz és négy darab akkumulátoros szóló trolibusz beszerzése valósulna meg.Mostanra kiderült, hogy tervekben szereplő négy önjáró trolibusz Szegeden állna majd az utazóközönség szolgálatába, valamint további 8 akkumulátoros villanybusz is, melyek a Volánbusz kötelékébe fognak tartozni, de a fenntartás költségeit Botkáék állják.

a Szegedi Közlekedési Kft. (SZKT) a kormányzati program nyújtotta lehetőséggel élve négy kisegítő akkumulátoros hajtással szerelt, szóló kivitelű trolibusz beszerzéséhez igényelt állami támogatást. A járművek megvásárlására vonatkozó közbeszerzési eljárást a többi pályázóval –Miskolccal,Veszprémmel,Péccselés aVolánbusszal– ellentétben a közlkedési cég még nem indította meg, vélhetően az SZKT ezzel megvárja támogatási igényének kedvező elbírálását.

A Modern Városok Program keretében Szeged korábban 5+3 önjáró trolibuszt szerzett volna be, azonban a programot a kormány később forráshiányra hivatkozta lefújta.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.