Politika

Bonyolódik a Toroczkai László kontra Facebook per

Bonyolódik a Toroczkai László kontra Facebook per

2021. július 20., kedd
Bonyolódik a Toroczkai László kontra Facebook per

A Szegedi Törvényszék első fokú ítélete értelmében a Facebooknak vissza kell állítania a 2019 májusában, az EP-választások előtt törölt, akkor 207 ezer követővel rendelkező Facebook-oldalát Toroczkai Lászlónak - mondta a politikus sajtótájékoztatóján. A Szegedi Törvényszék közleménye szerint azonban nem első fokú ítéletet, hanem bírósági meghagyást bocsátott ki.

Tegnap és ma reggel jelent meg számos médiafelületen a hír - és maga Toroczkai is így számolt be róla sajtótájékoztatóján -, hogy első fokon pert nyert a Facebokkal szemben abban a perben, amely 2020 áprilisában kezdődött, és amiben 100 millió forintos kártérítésre kötelezte a közösségi oldalt, mert az az EP-választások hajrájában törölte a politikus közösségi felületét. Mint mondta, a kártérítés összege jelképes, az oldal több milliárdos károkat okozott neki és pártjának. A sajtótájékoztatót egyébként a 15 napos fellebbezési idő után tartotta meg, és tudomása szerint a Facebook nem fellebbezett.

Ugyanakkor a Szegedi Törvényszék ma délelőtti közleményeben ismertette,

nem hoztak ítéletet a perben, bírósági meghagyást bocsájtottak ki.

Mint írják, ,,a Polgári perrendtartásról szóló 2016. évi CXXX. törvény 181.§ (1) bekezdése szerint, ha az alperes az írásbeli ellenkérelem előterjesztését elmulasztja és beszámítást tartalmazó iratot sem terjeszt elő, vagy azt a bíróság visszautasítja, a bíróság hivatalból, tárgyaláson kívül, az alperest a vele közölt kereseti kérelemnek megfelelően bírósági meghagyással kötelezi, kivéve, ha az eljárás megszüntetésének van helye.Az alperes az ellenkérelem előterjesztésére nyitva álló határidő elmulasztása miatt igazolási kérelmet, a bírósági meghagyással szemben ellentmondást és az eljárás megszüntetése iránti kérelmet terjesztett elő, melynek elbírálása folyamatban van."

MI AZ A BÍRÓSÁSÁGI MEGHAGYÁS? SEGÍTÜNK!

A bírósági meghagyás a polgári eljárási jog egyik intézménye. Lényege az, hogy amennyiben az alperes nem jelenik meg a bíróság által kitűzött tárgyaláson és védekezést sem terjeszt elő, a bíróság bírósági meghagyást bocsát ki és kötelezi az alperest a költségek viselésére. Ebben az esetben a felperest, vagyis itt a Facebookot felszólítja , hogy fizesse meg az alperes, azaz Toroczkai László követelését. Ez nagyjából azt jelentheti – noha az eljárás pontos részleteit nem ismerjük –, hogy a közösségi oldal mindeddig egyszerűen nem reagált a Szegeden folyó perre. Fontos tudni, hogy a bírósági meghagyás esetében – a sok adós által ismert fizetési meghagyáshoz hasonlóan – a bíróság nem mérlegel, azaz nem vizsgálja, jogos-e a követelés vagy sem, egyszerűen megy a felszólítás. Erre már reagált az óriáscég, mint ahogyan fent is megírtuk a Szegedi Törvényszék: „Az alperes az ellenkérelem előterjesztésére nyitva álló határidő elmulasztása miatt igazolási kérelmet, a bírósági meghagyással szemben ellentmondást és az eljárás megszüntetése iránti kérelmet terjesztett elő, melynek elbírálása folyamatban van”.

Azaz az ügynek még nincs vége.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.