Egészség

Koronavírus járvány: Müller Cecília a harmadik oltást javasolja

Koronavírus járvány: Müller Cecília a harmadik oltást javasolja

2021. július 28., szerda
Koronavírus járvány: Müller Cecília a harmadik oltást javasolja

A koronavírus variánsai okozhatják az új megbetegedések többségét, ezért egyes sérülékeny csoportoknál indokolt a harmadik oltás Müller Cecília keddi nyilatkozata szerint.

Veszélyben az idősek, krónikus betegek és legyengült immunrendszerűek

Az országos tisztifőorvos közölte, hogy a harmadik oltás felvételét elsősorban időseknek, krónikus betegségben szenvedőknek, legyengült immunrendszerű betegeknek ajánlják. Hozzátette: a szakmai ajánlás szerint aki első két oltásnak vektorvakcinát (Szputnyik, az AstraZeneca és a Janssen) kapott, az elölt vírust tartalmazó vagy mRNS-vakcinát kaphat emlékeztetőül és fordítva.

Erőteljesebb immunválaszt várnak ugyanis attól, ha egy más hatásmechanizmussal működő vakcinát adnak emlékeztető oltásnak.

Az is lehetséges ugyanakkor, hogy valaki ugyanazt az oltást kapja harmadikként, mint amilyennel az alapimmunizálása történt.A harmadik oltás fajtájáról minden esetben az oltóorvos és az alapbetegséget kezelő orvos dönt - hangsúlyozta Müller Cecília. A harmadik oltás felvétele augusztus 1-től lehetséges. Erre a hét második felében azwww.eeszt.gov.huoldalon foglalhatnak időpontot azok, akik már legalább négy hónapja megkapták a második oltást.

Az oltás tud csak védelmet nyújtani

Sokan vannak 60 év felett olyanok is, akik még egyáltalán nem védettek koronavírus ellen. Őket egy akcióban próbálják meggyőzni az oltás fontosságáról, mert jelenleg a vakcina az egyetlen hatékony eszköz a koronavírussal szemben - emelte ki az országos tisztifőorvos.

Járványadatok július 27-ről: 74 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 809362 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 4 beteg, így az elhunytak száma 30 025 fő.

A fertőzésszámok egyelőre alacsonyak, de az esetszámok az elmúlt hetekben 20 százalékkal emelkedtek és mostanáig 58 esetben azonosították a koronavírus delta variánsát a magyar mintákban. Nincsenek kétségeik afelől, hogy ez a variáns veszi át a "vezető szerepet" és ez okozza majd a megbetegedések 80-90 százalékát.

Alakulóban van az újabb vírushullám

Az emelkedés a szennyvízadatokban is megmutatkozik; mind a három budapesti mintavételi helyen, illetve négy vidéki nagyvárosban - Pécs, Miskolc, Szekszárd, Salgótarján - nőtt a koronavírus örökítőanyagának mennyisége a vízmintákban.

Van olyan európai ország, ahol ugrásszerűen megnőtt a fertőzések száma, amiért egyértelműen a delta variáns okolható, azonban ezek az országokban nem annyira jó az átoltottság, mint Magyarországon. Kiemelte, azzal, hogy több mint 5,6 millió ember megkapta az első és 5,3 millió a második dózist Magyarországon, továbbra is Európa élvonalába tartozunk átoltottságban.

Ábra: Nemzeti Népegészségügyi Központ

koronavirus.gov.hu

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.