Hogyan ne okozzunk szabadtéri tűzesetet?

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Megyénk tűzoltóit idén nyáron eddig több mezőgazdasági tűzhöz riasztották, mint a tavalyi év hasonló időszakában. Csongrád-Csanád megyében eddig csaknem kétszáz szabadtéri tűzesetnél végeztek beavatkozást az egységek. Az elmúlt év azonos időszakában hasonlóan alakult a szabadtéri tűzesetek száma, viszont a leégett terület nagysága nagyobb, mint 2020-ban volt. 

Eldobott csikk is okozott idén tüzet

2021-ben Csongrád-Csanád megyében eddig összesen 340 hektáron pusztítottak a lángok. Több helyen a kiszáradt aljnövényzet vagy a tarló égett. A tűzoltók megfeszített munkájának köszönhetően a legtöbb esetben a tűz nem okozott komolyabb károkat a környezetben. De volt olyan eset, ahol a tűzoltók szakszerű és gyors beavatkozása ellenére is több mint tíz hektáron égett le a betakarítás előtt álló gabona, jelentős anyagi kárt okozva ezzel a gazdának. Ebben az esetben az emberi mulasztás is felmerült, hiszen a helyszínen végzett elsődleges vizsgálatok alapján a hatalmas tüzet egy, az autóból kidobott cigarettacsikk okozta. Volt, ahol a hibás, vagy túlmelegedett mezőgazdasági gépek okoztak tüzet. 

Ember felett teljesítenek a lánglovagok

Megyénk tűzoltói sokszor a legnagyobb hőségben végzik az órákon át tartó oltást. Védőruhában, ha indokolt, akkor légzőkészülékben, lépésről-lépésre haladnak a füsttel borított területen. Sok esetben a szél is nehezíti a munkájukat. A beavatkozások során kiemelt figyelmet fordítanak arra, hogy a területen található épületeket, vagy a lábon álló gabonát megvédjék a lángoktól.

A szabadtéri tüzek kapcsán személyi sérülés 2021 júliusáig nem történt megyénkben. Eddig két mezőgazdasági gép gyulladt ki a betakarítási munkálatok közben megyénk területén, ezek a járművek teljesen megsemmisültek a tűzben.

A nagyobb kiterjedésű szabadtéri tüzek komoly károkat okozhatnak az élővilágban is. Több esetben a természetvédelmi szakemberekkel közösen zajlik a mentés. Míg a tűzoltók oltanak, addig a nemzeti parkok munkatársai összegyűjtik a területen fészkelő madarak tojásait, vagy a kisebb, menekülésre képtelen állatokat mentik. 

Fontos a rendszeres tűzbiztonsági ellenőrzés

A katasztrófavédelem idén is kiemelt figyelmet fordít az agráriumban keletkező tüzek megelőzésére. A katasztrófavédelem szakemberei nemcsak ellenőrzik a mezőgazdasági gépeket, a mezőgazdasági épületek tűzvédelmi állapotát, hanem folyamatos kapcsolatban állnak a gazdákkal és megelőzési tanácsokat adnak. Az évről évre előforduló hibák kiküszöbölése érdekében a hatósági ellenőrzések mellett tűzbiztonsági konzultációs lehetőségeket biztosítanak a gazdáknak. Részt vesznek a gépek műszaki ellenőrzésén, és felhívják a figyelmet a leggyakoribb hibákra.

A mezőgazdasági tüzek megelőzése érdekében az alábbiakat érdemes szem előtt tartani:

 • Külterületen tilos zöldhulladékot égetni.
 • Belterületen csak ott szabad zöldhulladékot égetni, ahol ezt az önkormányzat rendeletben engedélyezi, de még ilyenkor is rendkívül óvatosan kell égetni. A nagy hőségben a legjobb, ha egyáltalán nem gyújtunk tüzet.
 • Június 24-e óta tűzgyújtási tilalom van érvényben az egész országban. Ez azt jelenti, hogy tilos tüzet gyújtani erdőkben, fásításokban, facsoportokban, útszéli fasorokban és ezek 200 méteres körzetében, még a kijelölt tűzrakóhelyeken is.
 • Gabonatáblán, annak közvetlen közelében tilos dohányozni, a munkagépek vezetőfülkéjében is.
 • A mezőgazdasági munkagépek forgó, súrlódó alkatrészeit pontosan kell beállítani, ezeket rendszeresen kell olajozni, zsírozni, mert ha ezek felforrósodnak, meggyújtják a munka közben rárakódott növényi törmeléket és akár az egész gabonatáblát.
 • A munkagépet meg kell tisztítani a rárakódott olajsártól, növényektől.
 • A betakarítást és a termények szállítását végző munkagépekre, járművekre is kell tűzoltókészülék.
 • A munkagépek elektromos vezetékeinek szigetelését, rögzítettségét, az akkumulátor szigetelését érdemes használat előtt ellenőrizni.
 • A kombájnoknak földelőlánccal kell rendelkeznie.
 • Ellenőrizni kell a kipufogórendszert, mert a sérült illesztéseknél, lyukaknál kiáramló forró kipufogógáz meggyújthatja a növényzetet.
 • Az üzemanyagellátó- és olajtovábbító rendszereket is ellenőrizni kell, mert a kiszabadult kenőanyag vagy üzemanyag könnyen tüzet okozhat.
 • A gabonatáblán lévő munkagépek kipufogóira szikrafogót kell tenni.

Csongrád-Csanád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Előző sztori

Elkerül minket az e heti szúnyogirtó akció

Következő sztori

Kerékpárokat regisztrál a Szegedi Rendőrfőkapitányság