Közérdekű

Hogyan ne okozzunk szabadtéri tűzesetet?

Hogyan ne okozzunk szabadtéri tűzesetet?

2021. július 12., hétfő
Hogyan ne okozzunk szabadtéri tűzesetet?

Megyénk tűzoltóit idén nyáron eddig több mezőgazdasági tűzhöz riasztották, mint a tavalyi év hasonló időszakában. Csongrád-Csanád megyében eddig csaknem kétszáz szabadtéri tűzesetnél végeztek beavatkozást az egységek. Az elmúlt év azonos időszakában hasonlóan alakult a szabadtéri tűzesetek száma, viszont a leégett terület nagysága nagyobb, mint 2020-ban volt.

Eldobott csikk is okozott idén tüzet

2021-ben Csongrád-Csanád megyében eddig összesen 340 hektáron pusztítottak a lángok. Több helyen a kiszáradt aljnövényzet vagy a tarló égett. A tűzoltók megfeszített munkájának köszönhetően a legtöbb esetben a tűz nem okozott komolyabb károkat a környezetben. De volt olyan eset, ahol a tűzoltók szakszerű és gyors beavatkozása ellenére is több mint tíz hektáron égett le a betakarítás előtt álló gabona, jelentős anyagi kárt okozva ezzel a gazdának. Ebben az esetben az emberi mulasztás is felmerült, hiszen a helyszínen végzett elsődleges vizsgálatok alapján a hatalmas tüzet egy, az autóból kidobott cigarettacsikk okozta. Volt, ahol a hibás, vagy túlmelegedett mezőgazdasági gépek okoztak tüzet. 

Ember felett teljesítenek a lánglovagok

Megyénk tűzoltói sokszor a legnagyobb hőségben végzik az órákon át tartó oltást. Védőruhában, ha indokolt, akkor légzőkészülékben, lépésről-lépésre haladnak a füsttel borított területen. Sok esetben a szél is nehezíti a munkájukat. A beavatkozások során kiemelt figyelmet fordítanak arra, hogy a területen található épületeket, vagy a lábon álló gabonát megvédjék a lángoktól.

A szabadtéri tüzek kapcsán személyi sérülés 2021 júliusáig nem történt megyénkben. Eddig két mezőgazdasági gép gyulladt ki a betakarítási munkálatok közben megyénk területén, ezek a járművek teljesen megsemmisültek a tűzben.

A nagyobb kiterjedésű szabadtéri tüzek komoly károkat okozhatnak az élővilágban is. Több esetben a természetvédelmi szakemberekkel közösen zajlik a mentés. Míg a tűzoltók oltanak, addig a nemzeti parkok munkatársai összegyűjtik a területen fészkelő madarak tojásait, vagy a kisebb, menekülésre képtelen állatokat mentik. 

Fontos a rendszeres tűzbiztonsági ellenőrzés

A katasztrófavédelem idén is kiemelt figyelmet fordít az agráriumban keletkező tüzek megelőzésére. A katasztrófavédelem szakemberei nemcsak ellenőrzik a mezőgazdasági gépeket, a mezőgazdasági épületek tűzvédelmi állapotát, hanem folyamatos kapcsolatban állnak a gazdákkal és megelőzési tanácsokat adnak. Az évről évre előforduló hibák kiküszöbölése érdekében a hatósági ellenőrzések mellett tűzbiztonsági konzultációs lehetőségeket biztosítanak a gazdáknak. Részt vesznek a gépek műszaki ellenőrzésén, és felhívják a figyelmet a leggyakoribb hibákra.

A mezőgazdasági tüzek megelőzése érdekében az alábbiakat érdemes szem előtt tartani:

  • Külterületen tilos zöldhulladékot égetni.
  • Belterületen csak ott szabad zöldhulladékot égetni, ahol ezt az önkormányzat rendeletben engedélyezi, de még ilyenkor is rendkívül óvatosan kell égetni. A nagy hőségben a legjobb, ha egyáltalán nem gyújtunk tüzet.
  • Június 24-e óta tűzgyújtási tilalom van érvényben az egész országban. Ez azt jelenti, hogy tilos tüzet gyújtani erdőkben, fásításokban, facsoportokban, útszéli fasorokban és ezek 200 méteres körzetében, még a kijelölt tűzrakóhelyeken is.
  • Gabonatáblán, annak közvetlen közelében tilos dohányozni, a munkagépek vezetőfülkéjében is.
  • A mezőgazdasági munkagépek forgó, súrlódó alkatrészeit pontosan kell beállítani, ezeket rendszeresen kell olajozni, zsírozni, mert ha ezek felforrósodnak, meggyújtják a munka közben rárakódott növényi törmeléket és akár az egész gabonatáblát.
  • A munkagépet meg kell tisztítani a rárakódott olajsártól, növényektől.
  • A betakarítást és a termények szállítását végző munkagépekre, járművekre is kell tűzoltókészülék.
  • A munkagépek elektromos vezetékeinek szigetelését, rögzítettségét, az akkumulátor szigetelését érdemes használat előtt ellenőrizni.
  • A kombájnoknak földelőlánccal kell rendelkeznie.
  • Ellenőrizni kell a kipufogórendszert, mert a sérült illesztéseknél, lyukaknál kiáramló forró kipufogógáz meggyújthatja a növényzetet.
  • Az üzemanyagellátó- és olajtovábbító rendszereket is ellenőrizni kell, mert a kiszabadult kenőanyag vagy üzemanyag könnyen tüzet okozhat.
  • A gabonatáblán lévő munkagépek kipufogóira szikrafogót kell tenni.

Csongrád-Csanád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.