Közélet

Csak a Laposon lehet a Tiszában fürdeni, másutt nem, de nem is szoktak

Csak a Laposon lehet a Tiszában fürdeni, másutt nem, de nem is szoktak

2021. július 30., péntek
Csak a Laposon lehet a Tiszában fürdeni, másutt nem, de nem is szoktak

Bár előfordultak kirívó esetek, alapvetően nem jellemző a szegediekre, hogy tilosban mártóznak meg a Tiszában. De mivel is számolhat az, aki illetéktelenül fürdőzik és hol lehet pontosan zavartalanul fürdeni? Mutatjuk!

A Lapos Szabadstrand nyitása óta beszédtéma a szegedi közéletben, hogy mi lesz a többi néhai üdülőhely, például a Sárga sorsa. A júniusi közgyűlésen a helyi ellenzék is pozitívan nyilatkozott a Lapos újranyitásáról, kiemelték azonban, hogy szívesen látnák a többi korábbi üdülőhely megújulását is. Az önkormányzat azonban érdemben nem reagált a szegedi Fidesz felvetésére, ezért mi utána jártunk, mi az, amit a többi korábbi üdülő jelen helyzetéről tudni lehet, továbbá, hogy szoktak-e fürdeni ott, ahol nem szabad.

Komoly pénzbírság jár a tiltott helyen hűsölésért

A Jász-Nagykun Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatása alapján a vonatkozó belügyminisztériumi rendelet szerint a folyóvizekben és állóvizekben, illetve vízi létesítmények vizében csak olyan területeken szabad fürdeni, amelyek nem esnek tiltó rendelkezés alá. Az olyan helyeken is megengedett a fürdés, amelyek külön jogszabály szerint kijelölt fürdőhelyek. A rendőrség kérdésünkre azt is elmondta, hogy a szabályszegőkkel szemben öt- és ötvenezer forint közötti helyszíni bírság szabható ki. Szabálysértési eljárás keretén belül ez az összeg azonban akár 150 ezer forint is lehet.

A rendőrség kiemelte: A Tisza szegedi szakaszán már előfordult, hogy tiltott helyen fürdőztek, de nem ez a jellemző. A lakosság többsége a kijelölt fürdőhelyeket választja.

Csak a Laposon szabad megmártózni

A kormányzathoz tartozó Alsó-Tisza-Vidéki Vízügyi Igazgatóság (ATIVIZIG) megkeresésünkre elmondta: Szeged belterületén jelenleg egyetlen helyet, a Lapost jelölték ki fürdőzőhelynek. Ez az az hely ugyanis, ami jelenleg megfelel a szabad vizen való tartózkodás paramétereinek. A jogszabály, amelyre az Igazgatóság és a rendőrség is hivatkozik, többek között az alábbi esetekben tiltja a fürdést:

  • hajóutat és hajózási akadályt jelző bóják, nagyhajók, úszó munkagépek és fürdés célját nem szolgáló úszóművek 100 méteres körzetében;
  • vízlépcsők és vízi munkák 300 méteres, hidak, vízkivételi művek, egyéb vízi műtárgyak, komp- és révátkelőhelyek 100 méteres körzetében;
  • kikötők, úszóműves kikötőhelyek, úszóműállások, hajóhidak, veszteglőhelyek, vízisportpályák, vízi repülőterek és hajókiemelő berendezések területén és 100 méteres körzetében;
  • hajóútban;
  • egészségre ártalmas vizekben;
  • a kijelölt fürdőhelyek kivételével a határvizekben és a városok belterületén lévő szabad vizekben;
  • éjszaka és korlátozott látási viszonyok között kivéve, ha a vízfelület megvilágított, és legfeljebb a mély víz határáig;
  • Ahol azt tiltó tábla jelzi.

Az ATIVIZIG kiemelte, hogy a Tisza folyó belterületi, fürdőzésre nem kijelölt mederszakaszain ugyanis nem csupán tilos a fürdőzés, de életveszélyes is.

Az Igazgatóság ezt azzal indokolja, hogy a folyónak azon a szakaszain, ahol sodorvonal húzodik, gyorsabb a víz áramlása. Ennek következtében örvények fordulhatnak elő, valamint a meder hirtelen mélyül, melynek feneke vízépítési terméskővel borított.

További hátrányt jelent a fürdőzés szempontjából, hogy itt húzódik a kijelölt hajóút is, ezzel kapcsolatban a fent leírt jogszabály pedig egyértelműen fogalmaz: a hajóút sávjában tilos fürdőzni.

Mindezek alapján nem valószínű, hogy a Laposon kívül lesz másik szabadstrandja Szegednek még egy darabig.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.