/

Csak a Laposon lehet a Tiszában fürdeni, másutt nem, de nem is szoktak

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Bár előfordultak kirívó esetek, alapvetően nem jellemző a szegediekre, hogy tilosban mártóznak meg a Tiszában. De mivel is számolhat az, aki illetéktelenül fürdőzik és hol lehet pontosan zavartalanul fürdeni? Mutatjuk!

A Lapos Szabadstrand nyitása óta beszédtéma a szegedi közéletben, hogy mi lesz a többi néhai üdülőhely, például a Sárga sorsa. A júniusi közgyűlésen a helyi ellenzék is pozitívan nyilatkozott a Lapos újranyitásáról, kiemelték azonban, hogy szívesen látnák a többi korábbi üdülőhely megújulását is. Az önkormányzat azonban érdemben nem reagált a szegedi Fidesz felvetésére, ezért mi utána jártunk, mi az, amit a többi korábbi üdülő jelen helyzetéről tudni lehet, továbbá, hogy szoktak-e fürdeni ott, ahol nem szabad.

Komoly pénzbírság jár a tiltott helyen hűsölésért

A Jász-Nagykun Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatása alapján a vonatkozó belügyminisztériumi rendelet szerint a folyóvizekben és állóvizekben, illetve vízi létesítmények vizében csak olyan területeken szabad fürdeni, amelyek nem esnek tiltó rendelkezés alá. Az olyan helyeken is megengedett a fürdés, amelyek külön jogszabály szerint kijelölt fürdőhelyek. A rendőrség kérdésünkre azt is elmondta, hogy a szabályszegőkkel szemben öt- és ötvenezer forint közötti helyszíni bírság szabható ki. Szabálysértési eljárás keretén belül ez az összeg azonban akár 150 ezer forint is lehet.

A rendőrség kiemelte: A Tisza szegedi szakaszán már előfordult, hogy tiltott helyen fürdőztek, de nem ez a jellemző. A lakosság többsége a kijelölt fürdőhelyeket választja.

Csak a Laposon szabad megmártózni

A kormányzathoz tartozó Alsó-Tisza-Vidéki Vízügyi Igazgatóság (ATIVIZIG) megkeresésünkre elmondta: Szeged belterületén jelenleg egyetlen helyet, a Lapost jelölték ki fürdőzőhelynek. Ez az az hely ugyanis, ami jelenleg megfelel a szabad vizen való tartózkodás paramétereinek. A jogszabály, amelyre az Igazgatóság és a rendőrség is hivatkozik, többek között az alábbi esetekben tiltja a fürdést:

  • hajóutat és hajózási akadályt jelző bóják, nagyhajók, úszó munkagépek és fürdés célját nem szolgáló úszóművek 100 méteres körzetében;
  • vízlépcsők és vízi munkák 300 méteres, hidak, vízkivételi művek, egyéb vízi műtárgyak, komp- és révátkelőhelyek 100 méteres körzetében;
  • kikötők, úszóműves kikötőhelyek, úszóműállások, hajóhidak, veszteglőhelyek, vízisportpályák, vízi repülőterek és hajókiemelő berendezések területén és 100 méteres körzetében;
  • hajóútban;
  • egészségre ártalmas vizekben;
  • a kijelölt fürdőhelyek kivételével a határvizekben és a városok belterületén lévő szabad vizekben;
  • éjszaka és korlátozott látási viszonyok között kivéve, ha a vízfelület megvilágított, és legfeljebb a mély víz határáig;
  • Ahol azt tiltó tábla jelzi.

Az ATIVIZIG kiemelte, hogy a Tisza folyó belterületi, fürdőzésre nem kijelölt mederszakaszain ugyanis nem csupán tilos a fürdőzés, de életveszélyes is.

Az Igazgatóság ezt azzal indokolja, hogy a folyónak azon a szakaszain, ahol sodorvonal húzodik, gyorsabb a víz áramlása. Ennek következtében örvények fordulhatnak elő, valamint a meder hirtelen mélyül, melynek feneke vízépítési terméskővel borított.

További hátrányt jelent a fürdőzés szempontjából, hogy itt húzódik a kijelölt hajóút is, ezzel kapcsolatban a fent leírt jogszabály pedig egyértelműen fogalmaz: a hajóút sávjában tilos fürdőzni.

Mindezek alapján nem valószínű, hogy a Laposon kívül lesz másik szabadstrandja Szegednek még egy darabig.

KÉPGALÉRIA!
Előző sztori

Dante700 – Kiállítással emlékezik a Somogyi-könyvtár

Következő sztori

Milák fantasztikus-ezüstérem 100 méter pillangón