/

A kormány megtiltotta a névtelen adományozást

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A szerdai Magyar Közlönyben jelent meg az a határozat, melynek értelmében a civil szervezeteknek fel kell tüntetniük az adományozóikat.

A jogszabály értelmében az egyesületeknek és alapítványoknak minden természetes- és jogi személyt ismertetni kell közhasznúsági mellékletében az adóhatóság számára, akik adományoztak. A határozat azt is előírja, hogy minden esetben neveket kell feltüntetni – jogi személyek esetében az adományozó személyt, illetve a legalább 25 százalékban tulajdonosok neveit kell feltüntetni.

A határozat egyértelműen a kormány egy korábbi, 2017-es, jogszabályára mutat rá. Eszerint amelyik szervezet egy év alatt 7,2 millió forintnál több pénzt kap külföldről, annak viselnie kell a “külföldről támogatott szervezet” címkét hivatalos iratokon és kiadványokon, illetve név szerint be kell számolniuk a külföldi támogatóikról.

A jogszabályt azonban a kormánynak idén vissza kellett vonnia, miután az EU Bírósága jogellenesnek találta. Helyette azt a törvény hozták, hogy a legalább 20 millió forinttal gazdálkodó szervezeteket kétévente ellenőrzi az Állami Számvevőszék.

A mostani rendelet értelmében a kormány tovább szigorított: a külföldi támogatók nyilvántartását kiterjesztette belföldre is.

Előző sztori

Sorsoltak a kézi BL-ben, ezek a csapatok várnak a MOL-Pick Szegedre

Következő sztori

Kiviteli korlátozás, extraprofit adó: ezekre a szigorításokra lehet majd számítani az építőiparban