Közélet

Új nemzeti konzultációt jelentett be Orbán Viktor a Kormányinfón

Új nemzeti konzultációt jelentett be Orbán Viktor a Kormányinfón

2021. június 10., csütörtök
Új nemzeti konzultációt jelentett be Orbán Viktor a Kormányinfón

Ma délelőtt fél tizenegykor kezdődött a Kormányinfó, ahol Gulyás Gergely és Orbán Viktor nyilatkozott többek között a jövő évi költségvetésről, a családosok SZJA visszatérítéséről és az aktuális járványhelyzetről. A miniszterelnök a sajtó kérdéseire is reagált.

A járvány azok számára ért véget, akik beoltatták magukat

Orbán Viktor kijelentette, hogy a harmadik hullámot levertük, hiszen a napi járványadatok folyamatosan csökkenek. Hozzátette azonban, hogy csak azok számára ért véget a járvány, akik felvették valamelyik vakcinát. Most, hogy már több az oltóanyag, mint ahányan regisztráltak, mindenkinek az egyéni felelőssége az oltakozás. A kormány döntött a 12-16 évesek oltásáról is: a szülők eldönthetik, szeretnék-e beoltatni gyermeküket, de a kampányt nem fog indítani az állam.

Készenléti oltási rend

Az oltási hajlandóság csökkenése és a regisztrált személyek száma nem indokolja tovább, hogy tömeges oltási program folytatódjon. Ehelyett jövő héttől bevezetik a készenléti oltási rendet. Orbán Viktor közölte, hogy van 137 ezer ember, aki nem vette fel a második oltását.

Őket törölni fogják a védettségi igazolvány nyilvántartásból

Jön az új nemzeti konzultáció

A tegnapi gazdasági bejelentésekhez is szorosan kapcsolódni fog a következő nemzeti konzultáció. Elmondta a miniszterelnök, hogy az állam úgy szeretné újraindítani a gazdaságot, hogy levonja a tanulságot a válsághelyzetből. Olyan döntésekre is készülnek, amelyek korábban nem voltak részei a magyar gazdaságpolitikának. Ennek az az oka, hogy a következő évtizedben is számolni kell népvándorlások és járványok okozta krízisekkel, amelyekre a magyar gazdaságnak fel kell készülnie.

Orbán Viktor kijelentette, hogy vállalják a minimálbér 200 ezer forintra emelésével járó nehézségeket. Valószínűleg jelentős nagyságú adókedvezményt kell biztosítani a kis- és középvállalkozók számára ennek hatására.

Szerepelni fog továbbá az SZJA visszatérítés is a nemzeti konzultációban, amit a tervek szerint az átlagbér adószintjéig vezetnének be. Továbbá szó lesz még a klímaadóról, ami a miniszterelnök szerint sok magyar család zsebéből venné ki a pénzt. A kormány kész beszállni egy komoly, nemzetközi vitába, de ehhez a magyar lakosság széleskörű támogatására lesz szükség.

Végül pedig az új menekültkvóta kérdésében fogják kikérni a véleményünket, amelyet a déli országok vetettek fel ismét. Orbán véleménye szerint két évre fel kellene függeszteni a migrációt, amíg Európa lábra tud állni a koronavírus-világjárvány okozta nehézségekből.

Rendkívüli szabadság a védekezésben résztvevőknek

A kormány egy tíz napos, fizetett szabadsággal szeretné meghálálni minden ember erőfeszítését, aki a koronavírus-járvány elleni védekezésben részt vett. Elárulták, hogy még a mai nap során dönthetnek erről a rendeletről, amiben a pontos szabályozás és az érintettek listája is benne lesz. Jövő év végéig lehet majd felhasználni a rendkívüli tíz napot, de a miniszterelnök felhívta a figyelmet arra, hogy kifizetni nem, csak kivenni lehet majd a szabadságot.

Végleges döntés csak a jövő év elején

Minden tegnapi és mai bejelentés annak függvénye, hogy mekkora növekedést tud produkálni a gazdaság, így legtöbb elhangzott felvetésről csak 2022 elején fognak tényleges határozatot hozni. Orbán Viktor elmondta, hogy a megfelelő mennyiségű forráshoz legalább öt és fél százalékos gazdasági növekedést kell elérnie az országnak.

Magyar védettségi igazolvány van, uniós védettségi igazolvány nincs

-felelte a miniszterelnök arra a kérdésre, hogy lehet-e majd szabadon utazni az Európai Unióban keleti vakcinával oltottaknak. Hangsúlyozta továbbá, hogy a legtöbb magyarok által kedvelt célországgal már született kétoldalú megállapodás a vakcinák elfogadásával kapcsolatban. Leghamarabb csak júliustól lehet számítani az uniós igazolványra, aminek a kiállítása a tagállamok egyéni feladata. Magyarország a saját védettségi igazolványának digitális változatát fogja majd olyan adatokkal kibővíteni, hogy azok megfeleljenek az Európai Unió által szabott normáknak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.