Új nemzeti konzultációt jelentett be Orbán Viktor a Kormányinfón

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Budapest, 2021. június 10. Orbán Viktor miniszterelnök a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtótermében 2021. június 10-én. MTI/Koszticsák Szilárd

Ma délelőtt fél tizenegykor kezdődött a Kormányinfó, ahol Gulyás Gergely és Orbán Viktor nyilatkozott többek között a jövő évi költségvetésről, a családosok SZJA visszatérítéséről és az aktuális járványhelyzetről. A miniszterelnök a sajtó kérdéseire is reagált.

A járvány azok számára ért véget, akik beoltatták magukat

Orbán Viktor kijelentette, hogy a harmadik hullámot levertük, hiszen a napi járványadatok folyamatosan csökkenek. Hozzátette azonban, hogy csak azok számára ért véget a járvány, akik felvették valamelyik vakcinát. Most, hogy már több az oltóanyag, mint ahányan regisztráltak, mindenkinek az egyéni felelőssége az oltakozás. A kormány döntött a 12-16 évesek oltásáról is: a szülők eldönthetik, szeretnék-e beoltatni gyermeküket, de a kampányt nem fog indítani az állam.

Készenléti oltási rend

Az oltási hajlandóság csökkenése és a regisztrált személyek száma nem indokolja tovább, hogy tömeges oltási program folytatódjon. Ehelyett jövő héttől bevezetik a készenléti oltási rendet. Orbán Viktor közölte, hogy van 137 ezer ember, aki nem vette fel a második oltását.

Őket törölni fogják a védettségi igazolvány nyilvántartásból

Jön az új nemzeti konzultáció

A tegnapi gazdasági bejelentésekhez is szorosan kapcsolódni fog a következő nemzeti konzultáció. Elmondta a miniszterelnök, hogy az állam úgy szeretné újraindítani a gazdaságot, hogy levonja a tanulságot a válsághelyzetből. Olyan döntésekre is készülnek, amelyek korábban nem voltak részei a magyar gazdaságpolitikának. Ennek az az oka, hogy a következő évtizedben is számolni kell népvándorlások és járványok okozta krízisekkel, amelyekre a magyar gazdaságnak fel kell készülnie.

Orbán Viktor kijelentette, hogy vállalják a minimálbér 200 ezer forintra emelésével járó nehézségeket. Valószínűleg jelentős nagyságú adókedvezményt kell biztosítani a kis- és középvállalkozók számára ennek hatására.

Szerepelni fog továbbá az SZJA visszatérítés is a nemzeti konzultációban, amit a tervek szerint az átlagbér adószintjéig vezetnének be. Továbbá szó lesz még a klímaadóról, ami a miniszterelnök szerint sok magyar család zsebéből venné ki a pénzt. A kormány kész beszállni egy komoly, nemzetközi vitába, de ehhez a magyar lakosság széleskörű támogatására lesz szükség.

Végül pedig az új menekültkvóta kérdésében fogják kikérni a véleményünket, amelyet a déli országok vetettek fel ismét. Orbán véleménye szerint két évre fel kellene függeszteni a migrációt, amíg Európa lábra tud állni a koronavírus-világjárvány okozta nehézségekből.

Rendkívüli szabadság a védekezésben résztvevőknek

A kormány egy tíz napos, fizetett szabadsággal szeretné meghálálni minden ember erőfeszítését, aki a koronavírus-járvány elleni védekezésben részt vett. Elárulták, hogy még a mai nap során dönthetnek erről a rendeletről, amiben a pontos szabályozás és az érintettek listája is benne lesz. Jövő év végéig lehet majd felhasználni a rendkívüli tíz napot, de a miniszterelnök felhívta a figyelmet arra, hogy kifizetni nem, csak kivenni lehet majd a szabadságot.

Végleges döntés csak a jövő év elején

Minden tegnapi és mai bejelentés annak függvénye, hogy mekkora növekedést tud produkálni a gazdaság, így legtöbb elhangzott felvetésről csak 2022 elején fognak tényleges határozatot hozni. Orbán Viktor elmondta, hogy a megfelelő mennyiségű forráshoz legalább öt és fél százalékos gazdasági növekedést kell elérnie az országnak.

Magyar védettségi igazolvány van, uniós védettségi igazolvány nincs

-felelte a miniszterelnök arra a kérdésre, hogy lehet-e majd szabadon utazni az Európai Unióban keleti vakcinával oltottaknak. Hangsúlyozta továbbá, hogy a legtöbb magyarok által kedvelt célországgal már született kétoldalú megállapodás a vakcinák elfogadásával kapcsolatban. Leghamarabb csak júliustól lehet számítani az uniós igazolványra, aminek a kiállítása a tagállamok egyéni feladata. Magyarország a saját védettségi igazolványának digitális változatát fogja majd olyan adatokkal kibővíteni, hogy azok megfeleljenek az Európai Unió által szabott normáknak.

Előző sztori

Példátlan gesztus: veszprémi legendáról nevezik el az új szegedi aréna vendégszektorát

Következő sztori

Ellenzék: folyamatos vezetési és bizalmi válság van a szegedi városházán