Közélet

Színházi és filmes képzések indulnak ősztől Szentesen

Színházi és filmes képzések indulnak ősztől Szentesen

2021. június 30., szerda
Színházi és filmes képzések indulnak ősztől Szentesen

Csányi János, az SZFI igazgatója a képzéseket bemutató sajtótájékoztatón elmondta: tíz évvel ezelőtt azért hozták létre az intézetet, mert a színházi és filmes területen jelentős igény van a jól képzett szakemberekre. Az SZFI 110 szakmát oktat, ezek közül félszáz képzési rendszerét az intézmény dolgozta ki. A diákok egyaránt tanulhatnak iskolarendszerű és felnőttképzéseken, a Pécsi Tudományegyetem művészeti karával közösen pedig másoddiplomás képzéseket is kínálnak - közölte az igazgató.

Csányi János hangsúlyozta, hogy Szentes tökéletes helyszín a kihelyezett képzésekre, hiszen a városban hagyományai vannak a színházi oktatásnak. A Horváth Mihály Gimnázium 1978-ban Várkonyi Zoltán kezdeményezésére létrehozott drámatagozata a magyar színházi világ legfontosabb utánpótlás-nevelő intézménye.

A tervek szerint ősszel először hat-nyolc szakmában indulnak el a képzések, a teljes rendszer kialakítása pedig kettő-három év alatt várható - tette hozzá az igazgató, aki a Szentesen tervezett, érettségire épülő, emelt középszintű képzések között említette a színész, a táncos, a színháztechnikus és a közművelődési szakember képzést.

Mint mondta, a diákok felvételi folyamat után kerülnek be a kis létszámú osztályokba, a képzések pedig a gyakorlatokban közreműködő szakmai partnerekkel szoros együttműködésben zajlanak.

Farkas László Róbert múzeumigazgató közölte, hogy a közgyűjtemény az elméleti oktatás bázisa lesz. A diákok augusztus 15-től jelentkezhetnek, a nagyobb részt államilag finanszírozott képzések pedig október 1-jén indulnak.

Farkas Sándor (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője hangsúlyozta, hogy a hamarosan megnyíló Tóth József Színház és az induló képzések révén jelentős fejlődés következik a város kulturális életében. A politikus hangsúlyozta, hogy az intézmények együttműködésével visszatér Szentes kulturális ereje, ami korábban meg volt és amire ma is van igénye az itt élőknek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.