Meteorológustól kérdeztük, meddig tart a hőség

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Megkérdeztük Tóth Tamás meteorológust, hogy meddig is tart pontosan az első idei forróság. A szakértő szerint szerdán éri el hidegfront a térségünket, azonban hogy ez mennyire hoz intenzív lehűlést magával, nem tudni.

A következő napokban 30 és 35 fok között marad a nappali hőmérséklet – tájékoztatta lapunkat Tóth Tamás meteorológus, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa. Hozzátette azonban, hogy ez szakmai szemmel nem nevezhető hőhullámnak, mivel a június végi időszakhoz, illetve az éghajlathoz viszonyítva ezek nem kiugró értékek.

,,30 fok felett kánikuláról, 35 fok felett forróságról beszélhetünk.” – mondta a szakértő.

A legfrissebb előrejelzések szerint szerdára várhatóan érkezik egy hidegfront, kérdéses azonban, hogy pár fokos vagy markáns lehűlést hoz-e majd magával. Viharzónák azonban most is vannak, a nyári időszak sajátosságai révén folyamatosan alakulhatnak ki, akár kis területen is, záporok és zivatarok.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat orvosmeteorológiai javaslata szerint a kifejezetten magas UV-sugárzás negatívan hat szervezetünkre, a Napon tartózkodva nagyon rövid idő alatt leéghetünk, vagy bőrpirosodás alakulhat ki, ami a bőrrák (melanoma) egyik közvetlen okozója.

Tehát a következő napokban továbbra is figyeljünk arra, hogy testünk ne hevüljön túl, viseljünk széles karimás kalapot, használjunk naptejet és ügyeljünk a megfelelő folyadékbevitelre!

Előző sztori

Az SZTE is csatlakozott a megújuló Magna Charta Universitatumhoz

Következő sztori

Nevelőszülőknél élő zöld járőrök veszik birtokba vasárnap a Szegedi Vadasparkot