Krimi

Röszkei pénzügyőrök ellen nyomoznak vesztegetési ügyben

Röszkei pénzügyőrök ellen nyomoznak vesztegetési ügyben

2021. június 2., szerda
Röszkei pénzügyőrök ellen nyomoznak vesztegetési ügyben

Összesen negyvenkilenc pénzügyőr ellen emeltek vádat az ügyészségen, miután azok rendszeresen készpénzt fogadtak el a röszkei autópálya-határátkelőnél, összegyűjtötték, majd felettesük szétosztotta azt. Most akár 15 év szabadságvesztéssel nézhetnek szembe - közölte az MTI.

A kenőpénz útja

A vádirat szerint a pénzügyőrök külföldiektől fogadtak el eurót, illetve forintot is változó címletekben: az eurós bankjegyek 5-től 100 euróig, a forintosak pedig 1000-től 20 000 forintig terjedtek. Az így bezsebelt pénzeket először elrejtették, hogy később az osztályvezető vagy a helyettese szétossza az összeget. Ez általában egyszer vagy kétszer történt meg havonta.

1573 oldalas vádirat

Az eset még 2017 októbere és 2018 májusa között történt, a negyvenkilenc pénzügyőr összesen 4356 esetben követett el bűncselekményt. Volt olyan, aki egy nap alatt 66 alkalommal is igent mondott a megvesztegetésre, a csúcstartó pedig az említett időszak alatt 684 esetben hágta át a törvényt.

Egy fő kivételével mind a negyvenkilenc fő szolgálati jogviszonya megszűnt azóta. Jelenleg szabadlábon védekezhetnek.

Az általuk elkövetett legsúlyosabb bűncselekmény büntetési tételének felső határa 15 év szabadságvesztés. A Szegedi Regionális Nyomozó Ügyészség vezető beosztású hivatalos személy által, bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette és más bűncselekmények miatt emelt vádat.

Kiemelt képünk illusztráció!

(MTI)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.