Egyetem

QS rangsor: továbbra is a Szegedi Tudományegyetem a legjobb magyar egyetem

QS rangsor: továbbra is a Szegedi Tudományegyetem a legjobb magyar egyetem

2021. június 9., szerda
QS rangsor: továbbra is a Szegedi Tudományegyetem a legjobb magyar egyetem

A legfrissebb Quacquarelli Symonds (QS) ranglistán idén az 551-560. helyen áll a Szegedi Tudományegyetem. Ezzel az eredménnyel Magyarországon a legjobb universitas.

A világ egyik legelismertebb felsőoktatási tevékenységeket minősítő cége, a brit Quacquarelli Symonds (QS) 2004 óta minden évben elkészíti a felsőoktatási intézmények világrangsorát. A június 8-án közzétett legfrissebb rangsorhoz (QS World University Rankings 2022) 145 új belépő csatlakozott, mintegy 100 intézménnyel több a tavalyi évhez képest.

A friss QS World University Rankings listán a Szegedi Tudományegyetem az 551-560. helyezést érte el, amely magyarországi viszonylatban a legjobb eredmény. Ezzel az SZTE megőrizte pozícióját, és 2012 óta folyamatosan az első magyar egyetem a QS világrangsorán.

A globális listára kerülés feltételei: több képzési szinten folytatott oktatási tevékenység, tudományterületi sokszínűség, nemzetközileg látható publikációs aktivitás. Az ezeknek megfelelt intézmények közül 1300, a tavalyi évhez képest közel 300-al több intézmény kapott a világrangsorban helyezést, amelyet hat szempont alapján állítottak össze. Figyelembe vették: 40 százalékos súllyal az intézmény akadémiai elismertségét, 10 százalékos súllyal a munkaadók visszajelzéseit. 20-20 százalékos súlyozás mellett értékelték az oktatók és a hallgatók arányát, valamint a tudományos munkák idézettségét. További 5-5 százalékkal számított a végeredménybe a nemzetközi hallgatók és a nemzetközi oktatók, kutatók aránya.

A Szegedi Tudományegyetem kiváló oktatási-kutatási tevékenységét mutatja, hogy a  tavalyi évhez viszonyítva szinte minden mérőszáma emelkedett. Az ezekből számolt indikátorértékek alapján jelentősen nőtt az intézmény munkáltatói elismertsége, míg legerősebb indikátora a nemzetközi hallgatók arányát mérő mutató.

A teljes lista itt elérhető: QS WUR 2021/2022

SZTE Sajtó

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.