Óvatosság jellemzi a belföldön utazókat

Jelenleg a Szabadtérinek van a legnagyobb vonzereje Szegeden.

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Legyűrtük a harmadik hullámot, elkezdődött a vakáció, itt a kánikula: egyszóval dübörög a nyár, ami Szeged számára egyenlő szokott lenni a turisták áradatával. A tavalyi év nagy változást hozott, a vendéglátás és turizmus hihetetlen károkat szenvedett ebben az időszakban, hiszen a koronavírus-világjárvány miatt át kellett rendezni az életvitelünket, szokásainkat. Ács Szilviát, a Szeged Tourinform ügyvezetőjét kérdeztük, mik a kilátások erre a szezonra.

Mit mondanak a számok?

Sokat javult tavaly óta a helyzet a KSH adatai szerint, de a számok meg sem közelítik a vírus előtti szintet. Mivel az idei adatok egyelőre még csak áprilisig érhetők el, a korábbi évek statisztikáit is ehhez igazítva figyelik: a vendégéjszaka számok 2020-hoz képest négyszeresére emelkedtek, amikor mindösszesen 485 fővel számoltak. Azonban 2019-ben ez a szám majdnem meghaladta a tizennyolcezret.

Óvatosság jellemzi az utazókat

Ács Szilvia szerint óvatosak az emberek. Az aktuális foglalások adataira nincsen rálátásuk, de folyamatos kapcsolatban állnak a szállodákkal és vendéglátóhelyekkel, akik nem csak helyi, de országos szinten is azt tapasztalják, hogy még mindig bátortalanok a turisták. A vízpartok mellett erősebb az idegenforgalom, azonban az ország egyéb területein visszafogottabb és még a tavalyi szinthez sem igazán mérhető – az áprilisig elérhető adatok alapján. Ezt a bizonytalanságot leginkább annak tudják be, hogy az újabb vírusvariánsok megjelenése tartja befolyás alatt az embereket: nem mernek előre tervezni és rövidebb időintervallumokban foglalnak szállást.

Szeged fő attrakciója a Szabadtéri

A városban rendezett, nagy tömeggel járó események – úgy, mint például a Borfesztivál – mindig is húzóerőt képeztek a szegedi turizmusban. Idén ezek java szintén kiesett eddig, azonban a Szabadtéri Játékok visszahozza a régen tapasztalt lendületet az idegenforgalomban. Az előadások, illetve az azokat megelőző és követő napokon a szállásfoglalások egyre csak emelkednek. A Tourinform ügyvezetője azt is hangsúlyozta továbbá, hogy irodájukban leginkább azon lehetőségek után érdeklődnek, amik kültériek és védettségi igazolvány nélkül is igénybe vehetőek. Népszerűnek számít például a Füvészkert, a városnéző és kerékpáros túrák.

Ács Szilvia azzal zárta beszélgetésünket, hogy a turizmusban nem szabad jóslatokba bocsátkozni, így ő sem teszi ezt, de reményeik szerint a Móra Ferenc Múzeum és a Fekete ház június végi nyitásával ismét kap egy új löketet Szeged idegenforgalma.

Előző sztori

Nagy Péter biztosan ott lesz az olimpián

Következő sztori

Müller Cecília a hőségre figyelmeztet bennünket