Utazás

Óvatosság jellemzi a belföldön utazókat

Óvatosság jellemzi a belföldön utazókat

2021. június 19., szombat
Óvatosság jellemzi a belföldön utazókat

Legyűrtük a harmadik hullámot, elkezdődött a vakáció, itt a kánikula: egyszóval dübörög a nyár, ami Szeged számára egyenlő szokott lenni a turisták áradatával. A tavalyi év nagy változást hozott, a vendéglátás és turizmus hihetetlen károkat szenvedett ebben az időszakban, hiszen a koronavírus-világjárvány miatt át kellett rendezni az életvitelünket, szokásainkat. Ács Szilviát, a Szeged Tourinform ügyvezetőjét kérdeztük, mik a kilátások erre a szezonra.

Mit mondanak a számok?

Sokat javult tavaly óta a helyzet a KSH adatai szerint, de a számok meg sem közelítik a vírus előtti szintet. Mivel az idei adatok egyelőre még csak áprilisig érhetők el, a korábbi évek statisztikáit is ehhez igazítva figyelik: a vendégéjszaka számok 2020-hoz képest négyszeresére emelkedtek, amikor mindösszesen 485 fővel számoltak. Azonban 2019-ben ez a szám majdnem meghaladta a tizennyolcezret.

Óvatosság jellemzi az utazókat

Ács Szilvia szerint óvatosak az emberek. Az aktuális foglalások adataira nincsen rálátásuk, de folyamatos kapcsolatban állnak a szállodákkal és vendéglátóhelyekkel, akik nem csak helyi, de országos szinten is azt tapasztalják, hogy még mindig bátortalanok a turisták. A vízpartok mellett erősebb az idegenforgalom, azonban az ország egyéb területein visszafogottabb és még a tavalyi szinthez sem igazán mérhető - az áprilisig elérhető adatok alapján. Ezt a bizonytalanságot leginkább annak tudják be, hogy az újabb vírusvariánsok megjelenése tartja befolyás alatt az embereket: nem mernek előre tervezni és rövidebb időintervallumokban foglalnak szállást.

Szeged fő attrakciója a Szabadtéri

A városban rendezett, nagy tömeggel járó események - úgy, mint például a Borfesztivál - mindig is húzóerőt képeztek a szegedi turizmusban. Idén ezek java szintén kiesett eddig, azonban a Szabadtéri Játékok visszahozza a régen tapasztalt lendületet az idegenforgalomban. Az előadások, illetve az azokat megelőző és követő napokon a szállásfoglalások egyre csak emelkednek. A Tourinform ügyvezetője azt is hangsúlyozta továbbá, hogy irodájukban leginkább azon lehetőségek után érdeklődnek, amik kültériek és védettségi igazolvány nélkül is igénybe vehetőek. Népszerűnek számít például a Füvészkert, a városnéző és kerékpáros túrák.

Ács Szilvia azzal zárta beszélgetésünket, hogy a turizmusban nem szabad jóslatokba bocsátkozni, így ő sem teszi ezt, de reményeik szerint a Móra Ferenc Múzeum és a Fekete ház június végi nyitásával ismét kap egy új löketet Szeged idegenforgalma.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.