Közélet

Orbán Viktor: vége a tömeges oltakozásnak

Orbán Viktor: vége a tömeges oltakozásnak

2021. június 4., péntek
Orbán Viktor: vége a tömeges oltakozásnak

Múlt hét pénteken nem hallhattuk a Kossuth Rádió reggeli műsorában beszélni a miniszterelnököt, ugyanis Londonban tett látogatást, ahol Boris Johnson brit miniszterelnökkel is találkozott. Ma reggel viszont menetrendszerűen adott interjút, ahol beszélt a gazdaság újraindulásáról és az oltási programról is.

Lassul az oltási tempó

Orbán Viktor először a napi adatokról beszélt, majd vázolta az oltási program jelenlegi helyzetét. A harmadik hullám végére fordultak az arányok, jóval többen kapják már a második oltásukat, mint az elsőt. A miniszterelnök szerint Magyarország az egyetlen olyan Európai Uniós tagállam, ahol vakcinabőség van - nem pedig hiány. Ezt a pozíció tovább fog erősödni év végére, addig ugyan is 17 millió nyugati vakcinával fogunk rendelkezni.

Új stratégiát fogunk alkalmazni

Mivel az átoltottsági arány és az emberek hajlandósága is folyamatosan változik, módosítások fognak következni az oltási programban. Jelenleg a népesség 54 százaléka rendelkezik első, 38 pedig mindkét oltással - de van továbbá 2.5 millióan, akik egyáltalán nem szeretnének oltakozni.

Ezután készenléti oltási rendszert fognak bevezetni a tömeges oltások helyett, ami azt jelenti, hogy lesz néhány kijelölt oltópont és azok valamelyikében lesz lehetőség beoltatni magunkat. Az egészségügy további terhelése a mostani struktúra fenntartásával már nem tartható fenn tovább.

A 16 éven aluliak számára a nyár végéig biztosan nem lesz oltási kampány, Orbán Viktor azt mondta, amíg nem lesz egységes tudományos álláspont a vakcinák rájuk gyakorolt hatásáról.

Bővül az oltási igazolvány

Június 15-ig az applikáció olyan adatokkal fog bővülni, mint a második oltás időpontja és a kapott vakcina típusa - ezek mind elengedhetetlenek ahhoz, hogy az európai rendszer részévé tudjon válni.

Újraindul a gazdaság, fontos döntés az önkormányzatoknak

Jövőhéten egy konferencia keretein belül fognak tárgyalni a gazdaság újraindításának lépéseiről, aminek sikerességéhez az erőteljes oltási kampány is hozzájárult. A mai nap során pedig számítani lehet egy olyan döntésre, amely a vészhelyzeti szabályokat változtatja meg és arról is határoznak majd, mikor térhetnek vissza az önkormányzatok százszázalékosan a régi működésükhöz.

Az interjú végén hangsúlyozta a kormányfő, hogy innentől kezdve az egyéni felelősségen múlik az oltások számának növekedése. Szerinte a továbbiakban már nem a kormány feladata, hogy tovább pörgesse az oltási kampányt: egyéni döntéseken múlik, hogy ki adatja be valamelyik vakcinát.

(portfolio.hu)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.