Közlekedés

Ön sem tudja elképzelni, hogyan fog közlekedni miután megújul a Hídfő? Segítünk!

Ön sem tudja elképzelni, hogyan fog közlekedni miután megújul a Hídfő? Segítünk!

2021. június 18., péntek
Ön sem tudja elképzelni, hogyan fog közlekedni miután megújul a Hídfő? Segítünk!

Pár nap múlva megkezdik azt a hatalmas beruházást, amiben megújul az Oskola utca - Hídfő - Stefánia tengelye. A jelentős változások leginkább a kerékpáros közlekedést érintik, a projekt fókuszpontja a biciklisek biztonságának növelése. A látványtervek alapján már most tudjuk, hogyan fog kinézni a terület a rekonstrukció után és sokan előre aggódnak, miként fognak eligazodni az elsőre bonyolultnak tűnő csomópontban.

https://szegedma.hu/2021/06/ra-sem-fogunk-ismerni-az-oskola-utcara-es-a-stefaniara

Virtuális séta segítségével lehet körbejárni a teljes felújítás elé néző szakaszt, ami Magyarország legforgalmasabb kerékpáros útvonalai közé tartozik - épp ez a tény indokolta, hogy megújítsák az Oskola utcát, a Stefániát és a Hídfőt. Rengeteg szakember és civil szervezet vett részt a projekt tervezésében, hogy megpróbálják a lehető legjobb megoldást kitalálni a közlekedés összes résztvevőjének. Ennek érdekében számos szimulációt is lefuttattak.

Minden irányból - minden irányba

Bár első ránézésre bonyolultnak tűnhet, valójában csak arról van, szó, hogy minden irányból lehet majd kanyarodni minden irányba, amit bicikliseknek készült lámpák, felfestett nyilak és nyomvonalak segítenek. Mindenképpen érdemes a kezdeti időszakban különösen körültekintően közlekedni, hiszen az eddig megszokottakhoz képest sokat változik, hogy melyik irányba hogyan kell kanyarodni - fogalmaznak a Megújul Szeged oldalán.

Az Elephant Studio látványterve / Megújul Szeged

A kerékpárosok számára legelőször az az újdonság lehet szembetűnő, hogy a híd végére érve nem tudnak egyből balra kanyarodni az Oskola utca felé. A beruházás után közvetett balrakanyarodás lesz a Híd utca felől, és a hídról leérkezve. Itt először be kell majd sorolni jobb oldalra, és csak ezután lehet egyenesen áthaladni az úton. Ezt a műveletet segíti majd a lámpák programozása, hogy ne kelljen két helyen várakozni a zöld jelzésre.

Ha még így sem érthető pontosan, mutatjuk képanimáción!

Balra kanyarodás a hídról leérkezve (Megújul Szeged)

Az útburkolati jelek kavalkádja egyértelművé teszi, hogy melyik sávból merre lehet majd menni biciklivel, illetve az autósok számára is jelzi, hogy melyek azok a területek, amikre nem hajthatnak rá - ugyanis ezzel a kerékpárosokat sodornák veszélybe.

Ha minden egyes apró részletet szeretne tanulmányozni a változásokkal kapcsolatban, a Megújul Szeged oldalon ezt megteheti nem csupán kerékpáros, de autós szemszögből is, továbbá a közösségi közlekedésre váró módosításokról is olvashat. Bőven lesz rá ideje, ugyanis a tervek szerint egy évig fog tartani a projekt kivitelezése.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.