Szórakozás

Nulladik nappal bővül a Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál

Nulladik nappal bővül a Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál

2021. június 8., kedd
Nulladik nappal bővül a Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál

A versenyprogrammal vetekedő színvonalas műveket vetítenek a válogató zsűri ajánlásával az idén ötödik alkalommal sorra kerülő ZSIFF „bemelegítő”, azaz nulladik napján. A hivatalosan szeptember 21-25. között Szegeden rendezendő filmfesztivál így valójában már 20-án elkezdődik. - írja közleményében a Belvárosi Mozi

Mivel ebben az évben is több százan neveztek a fesztiválra - akik között van afrikai, ázsiai, dél-amerikai és természetesen európai - rendkívül nehéz helyzetbe keveredett a zsűri. Ugyanis a versenyprogram ideje, mint minden hasonló rendezvényen, limitált, de a pályaművek száma miatt úgy döntött a neves operatőrökből és rendezőkből álló zsűri, hogy egy nulladik nap keretein belül az összes arra érdemes filmet levetítik. Azért is érdemes részt venni minden filmrajongónak a szeptember 20-i vetítéseken, mert ezeket a külföldi filmeket többségében nem forgalmazzák Magyarországon és egyszeri alkalom nyílik, hogy szélesvásznon tekintsék meg a rövid-, kísérleti- és nagyjátékfilmeket.

A közlemény szerint a hazai filmes blokkban az elmúlt pár év sikerfilmjei - Hab, Pesti balhé, A feltaláló, Hét kis véletlen - mellett premier előtti filmek is szép számmal láthatóak majd, többek között a Krasznahorkai Balázs rendezte, Réder György által fotografált Hasadék, vagy a Lőrincz Nándor – Nagy Bálint alkotópáros Legjobb tudomásom szerint című műve. Ugyancsak a nulladik napon nézhetők meg a pandémiás helyzetre reagáló karanténfilmek, például Oláh Kata és Csukás Sándor Zuniverzum c. kisfilmje, továbbá a Belvárosi Mozi által télen meghirdetett karanténfilmes pályázat nyertes művei.

A Zsigmond Vilmos Filmfesztivál versenyprogramját szeptember 21-25. között, mintegy 1500 percben, 25 órányi vetítési időben nézheti meg a nagyérdemű. Versenybe szállt két 2019-es világsikerű film is, a dél-koreai Élősködők és a francia Portré a lángoló fiatal lányról című művek, a hazai mezőnyt pedig többek között Hajdu Szabolcs nagyvásznon még be nem mutatott Békeidő (operatőr: Bántó Csaba), Felméri Cecília Spirál (operatőr: Réder György), valamint a 2019-es fődíjas operatőr, Dobos Tamás által fényképezett Fűzfa című alkotások képviselik.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.