Nulladik nappal bővül a Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A versenyprogrammal vetekedő színvonalas műveket vetítenek a válogató zsűri ajánlásával az idén ötödik alkalommal sorra kerülő ZSIFF „bemelegítő”, azaz nulladik napján. A hivatalosan szeptember 21-25. között Szegeden rendezendő filmfesztivál így valójában már 20-án elkezdődik. – írja közleményében a Belvárosi Mozi

Mivel ebben az évben is több százan neveztek a fesztiválra – akik között van afrikai, ázsiai, dél-amerikai és természetesen európai – rendkívül nehéz helyzetbe keveredett a zsűri. Ugyanis a versenyprogram ideje, mint minden hasonló rendezvényen, limitált, de a pályaművek száma miatt úgy döntött a neves operatőrökből és rendezőkből álló zsűri, hogy egy nulladik nap keretein belül az összes arra érdemes filmet levetítik. Azért is érdemes részt venni minden filmrajongónak a szeptember 20-i vetítéseken, mert ezeket a külföldi filmeket többségében nem forgalmazzák Magyarországon és egyszeri alkalom nyílik, hogy szélesvásznon tekintsék meg a rövid-, kísérleti- és nagyjátékfilmeket.

A közlemény szerint a hazai filmes blokkban az elmúlt pár év sikerfilmjei – Hab, Pesti balhé, A feltaláló, Hét kis véletlen – mellett premier előtti filmek is szép számmal láthatóak majd, többek között a Krasznahorkai Balázs rendezte, Réder György által fotografált Hasadék, vagy a Lőrincz Nándor – Nagy Bálint alkotópáros Legjobb tudomásom szerint című műve. Ugyancsak a nulladik napon nézhetők meg a pandémiás helyzetre reagáló karanténfilmek, például Oláh Kata és Csukás Sándor Zuniverzum c. kisfilmje, továbbá a Belvárosi Mozi által télen meghirdetett karanténfilmes pályázat nyertes művei.

A Zsigmond Vilmos Filmfesztivál versenyprogramját szeptember 21-25. között, mintegy 1500 percben, 25 órányi vetítési időben nézheti meg a nagyérdemű. Versenybe szállt két 2019-es világsikerű film is, a dél-koreai Élősködők és a francia Portré a lángoló fiatal lányról című művek, a hazai mezőnyt pedig   többek között Hajdu Szabolcs nagyvásznon még be nem mutatott Békeidő (operatőr: Bántó Csaba), Felméri Cecília Spirál (operatőr: Réder György), valamint a 2019-es fődíjas operatőr, Dobos Tamás által fényképezett Fűzfa című alkotások képviselik.

Előző sztori

219 ezer forintot kaphatnak a bértámogatásra nem jogosult önfoglalkoztatók

Következő sztori

Kedd reggeli számok: 117 az új fertőzött, elhunyt 17 beteg