Néphagyományok óvodai nevelésbe történő bevonását tanítják az Útravaló Táborban

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Tavalyelőtt szervezték meg először azt a tanfolyamot Zentán, amely a néphagyományok sokszínű óvodai nevelésben való alkalmazásával ismerteti a résztvevőket. Az idei évben már magyarországi óvónők előtt is megnyitották a jelentkezési lehetőséget, négy napra várják az óvópedagógusokat, ezúttal Tóthfalun.

2019 novemberében a Hagyományok Háza, a HH Vajdasági Hálózata, a Magyar Nemzeti Tanács és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet együttműködésével Útravaló – a néphagyomány hiteles módszertana az óvodában címmel 60 órás tanfolyamot tartott 34 vajdasági óvónő részvételével Zentán. A képzés erőssége, hogy releváns ismereteket nyújthat nemcsak a magyarországi, hanem az anyaországon túli területek óvodapedagógusainak is, továbbá jól kapcsolódik a szerbiai, iskoláskor előtti oktatási és nevelési programhoz.

A Hagyományok Háza tanfolyama a néphagyomány óvodai alkalmazásának legfontosabb területeit járja körül:
• népi játék, élőzenés táncházi foglalkozás, népzene az óvodában, kézműves tevékenységek, élőszavas mesemondás.
• Nagy hangsúlyt fektet a repertoárbővítésre – ehhez hiteles forrásokat ajánl.
• Bővíti a módszertani ismereteket.
• Segítséget nyújt a néphagyományra épülő óvodai projektek tervezésében.

Egy folyamat első lépése

A szervezők szeretnék, ha hosszú távon – a jövőbeni 60 órás képzések mellett – egyéb keretek között is folytathatnánk a szakmai ismeretek bővítését.  Úgy gondolják, hogy jó alkalom lehet erre egy nyári tábor, amely a képzés szellemiségéhez igazodva intenzív együttléttel, az óvodai nevelés és a néphagyomány kapcsolatának egyes részterületeiben való elmélyülésre és a tapasztalatok megosztására is ad lehetőséget közösségi keretben.

Ezen gondolatok és célok mentén szeretnék megszervezni az első nyári tábort, amelyre nemcsak az „Útravaló tanfolyamon“ már korábban részt vett kollégákat várják, hanem minden érdeklődő óvodapedagógust, óvodapedagógus hallgatót, továbbá az első osztályos tagozatban tanítókat – akik a programjukban szintén hasznosítani tudják a megszerzett tudást.

Óvodai projektek játékkal és tánccal

Az idei tábor a népi játék-oktatás gyakorlati alkalmazása mellett a játékos néptáncoktatást veszi górcső alá, illetve a két terület egymást kiegészítő és erősítő hatását szemlélteti. A játékrepertoár bővítésénél külön hangsúlyt fektettek a helyi hagyomány megismerésére. A tábor jellege biztosítja a személyes élményt, a tapasztalat- és eszmecserét, az egyéni kérdések feltevését és a konzultációt.


A programot ezen kívül kézműves tevékenységekkel, élőszavas mesemondással kapcsolatos előadással, közös énekléssel, mesehallgatással, táncházas estékkel, új szakirodalmak bemutatásával, és a Hagyományok Háza Folk-kocsmakvízével teszik még tartalmasabbá és élményszerűbbé.

Tervezett oktatók

Tálas Ágnes, Kiss Márton Zsolt (Útravaló képzés és Lipinka program, Budapest), Dr. Szőke Anna (néprajzkutató, Kishegyes), Dr. Raffai Judit (népmesekutató, egyetemi tanár; Szabadka), Békésapáti T. Zsófia (kézműves oktató, Szabadka), Sőregi Anna (népdalénekes, Zenta-Budapest), Babinecz Sándor (néptáncos szakelőadó, Hagyományok Háza), Cseszák Balázs és Cseszák Korcsik Anikó (népi játék és néptáncpedagógusok, Hagyományok Háza Hálózat-Vajdaság), Juhász zenekar (Vajdaság).

A tábor szakmai felelősei és koordinátorai: Németh Nóra (Hagyományok Háza) és Juhász Gyula (Hagyományok Háza Vajdasági Hálózat).

További részletek, jelentkezés és elérhetőségek

A tábor ideje: 2021. július 7–10.

Helyszíne: Tóthfalu, Kaszap István Kollégium, ahol az étkezések és a táborlakók szállása is biztosított.
hozzájárulás az ellátáshoz 5000 dinár/fő.

Jelentkezés módja: Google jelentkezési lap kitöltése:
https://forms.gle/iuQwXKvz1eTUw9px7

A táborba 40 főt tudnak fogadni.
Jelentkezés határideje: 2021. június 25.

Kapcsolat a Hagyományok Háza vajdasági hálózata munkatársai, Cseszák Balázs +381 63 8484328 cseszak.balazs@hagyomanyokhaza.hu; Juhász Gyula +381 62 566234 juhasz.gyula@hagyomanyokhaza.hu; Kovács Nádi Karolina +381 63 563115 nadi.karolina@hagyomanyokhaza.hu; Vas Endre +36 20 5722560  vas.endre@hagyomanyokhaza.hu

Előző sztori

Megszűnhetnek a Fidesz-ellenes pártok: kormányra kerülve sem tudnának működni!

Következő sztori

Elhalasztják a Szegedi Népviseletes Bált