Mindenki TETŰ! Újra nyomulnak a Pol Pot megye punkjai

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Friss videóval jelentkezik a kommunisták által 1983-ban bebörtönzött, mára már ikonikussá vált, talán a valaha volt legigazibb magyar punk zenekar, a CPg.

Több, mint 40 éve Szegeden alakult a banda, amelynek története sokat megmutat abból, hogy a kádári „puha diktatúra” mit is jelentett valójában. A nyugati szellő már befütyült egy kicsit Hegyeshalomnál, aminek voltak látványos elemei is. Folytak Ferihegy II. előkészítő munkái, Bernie Ecclestone is tudta már, hogy a Hungaroringgel hamarosan dolga lesz, és már volt olyan magyar szervező, aki nagyon várta, hogy leülhessen tárgyalni a Queen menedzsmentjével.

1983-at írtunk: ekkor kerültek börtönbe a CPg zenekar tagjai. Kommunistaellenes dalszövegek, közösség elleni izgatás, más népcsoportok elleni uszítás (szovjet atom is atom) – mindezekért 1,5-2 évet kaptak.

Rossz helyre születtek

Szeged sok szempontból mindent megad a lakóinak, de mondjuk a helyi pártvezetőre, Komócsin Mihályra épp nem volt szüksége senkinek. A politikus a kommunista funkcionáriusokat tekintve is kirívóan népszerűtlen volt. Annyira, hogy a kambodzsai diktátor, Pol Pot nevét aggatták rá. És nem csak az ellenfelei. Csongrád megye pedig így lett Pol Pot megye. Vagyis a CPg tagjai számára garantált volt már az indulásnál, hogy a szochaza utálni fogja őket, igaz, ez kölcsönös volt, és nem is vártak szimpátiát, sőt. Azt nagyjából elképzelhetjük, hogy mennyi fellépési lehetőséget kaphattak, ahogyan az ORI-vizsgát se keresse rajtuk senki, de a sanzonbizottsággal sem foglalkoztak sokat.

A gitáros Benkő Zoltán (Güzü), a basszusgitáros Kis Antal (Kicsi) volt, Nagy Zoltán (Kutyás) dobolt, Kocsis Tibor (bőr) énekelt. Később csatlakozott hozzájuk Gallai Ferenc (Boy). Kocsis idővel lemorzsolódott, Kis helyét pedig az akkor 15 éves Varga Zoltán (Takony) vette át. Gallai helyén pedig Haska Béla lett az énekes. Az alakulás után két évvel, 1981-ben költözött a fővárosba a csapat és közben nyomták zajt, ahogy kell, majd pedig országos hírűek lettek. Ha volt Magyarországon igazi punk, akkor ők voltak azok.

Minden nap egy kezdet

A hírekbe legutóbb éppen Haska okán került be a CPg (vagyis „Come on Punk group”, illetve „Coitus Punk group”). Az énekes életkörülményei ugyanis annyira megrendültek, hogy barátai, zenésztársai, a zenekar korábbi környezete, egykori rajongók segítettek a talpra állásban a “Segítsünk Bélának” akcióval. Hogy a dolog jól halad, azt mutatja ez a videó. A zenekar tagjai sok-sok éve nem készítettek felvételt, a szegedi CityRocks Produkció segítségével most ez is sikerült. Már nem fogják őket börtönbe vinni, és nem is ma válnának korszakos előadóvá. De a düh, illetve mindaz, amire, bár nem érdemes, de elkerülhetetlen dühösnek lenni, ugyanúgy itt van. Ahogyan ők is.

Az országban még számos településen fakulnak a falakon a CPg feliratok, ideje lenne, hogy egy CPg felirat hivatalosan is megjelenhessen, legalább egy emléktáblán. Készült dokumentumfilm, számos interjú, lekerültek a büntetett előéletek, kaptak valamennyi nevetségesen forintosított kárpótlást, de az igazi hivatalos “Pol-Pot megyei” jóvátétel a rendszerváltás óta várat magára.

Előző sztori

Forgalomkorlátozás árvízvédelmi gyakorlat miatt

Következő sztori

Fiatalkorúakat tartott rettegésben egy szegedi férfi