Meteor

Még ma is kánikula lesz

Még ma is kánikula lesz

2021. június 25., péntek
Még ma is kánikula lesz

Müller Cecília országos tisztifőorvos péntek éjfélig meghosszabbította a hőségriadót. Este 8 óráig érvényben van a vörös kód is. Napközben érkezhet északnyugat felől a hidegfront, amely szombatra hoz országos enyhülést.

Frissítve: Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szélsőséges időjárásra figyelmeztet bennünket! Károkozó szelet, felhőszakadásokat és heves zivatarokat jósolnak.

A mai nap során északnyugati, nyugati tájakon megszűnik a kánikula, az Alföldön azonban a pár fokos hűlés mellett is 25, a Tiszántúlon 27 fok fölött alakul a napi középhőmérséklet.

A délután második felétől előbb a Dunántúl déli felére érkeznek intenzív zivatarok, amelyek kelet felé helyeződnek át, este pedig az Alföld déli részén is heves zivatarok jelennek meg. Az éjszaka első felében az intenzív zivatartevékenység súlypontja az Alföldre tevődik át, hajnalra pedig már legfeljebb északkeleten lehet jellemző.

A Dunántúlon megjelenő zivatarokat lokálisan jelentős szél (általában 80-100 km/h, de helyenként akár 100-120 km/h, vagy azt meghaladó lökésekkel), nagyméretű jég, és felhőszakadás-szerű csapadékhullás (több 10 mm) kísérheti. Az éjszakai zivataroknál a fő veszélyforrást a nagyobb területre kiterjedő szélvihar (80-100, helyenként 100 km/h feletti lökésekkel), de jégeső, és felhőszakadás ezekben is előfordulhat.

Holnap napközben jellemzően a Nógrád-Békés sávban és attól északkeletre lehet zivatarok kialakulására számítani, amelyekből lokálisan viharos lökések (60-80 km/h), jégeső, és felhőszakadás (10-20 mm) előfordulhat. Megj.: Az időjárási helyzet függvényében akár piros fokozatú riasztás is kikerülhet heves zivatarra a késő délutáni óráktól.

Országos Meteorológiai Szolgálat / met.hu

Korábban írtuk: Újra melegrekordok dőltek meg a kánikula csütörtöki tetőzésekor. Az Országos Meteorológiai Szolgálat méréseik kezdete, 1901 óta nem mértek ilyen magas hőmérsékletet júniusban. A Bács-Kiskun megyei Fülöpházán csütörtökön 40 fokig emelkedett a hőmérséklet. Tegnap is hírt adtunk a kánikulában született új rekordokról:

https://szegedma.hu/2021/06/a-tegnapi-hoseg-rekordokat-dontott

Az idei első hőhullámban az országos tisztifőorvos először múlt szombattól kedd éjfélig rendelte el a hőségriasztást, ez a másodfokú intézkedés volt, keddtől pedig hőségriadót rendelt el Müller Cecília. Ez a legmagasabb, harmadfokú intézkedés eredetileg csütörtök éjfélig lett volna érvényben, de ezt egy nappal, péntek éjfélig meghosszabbították.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) pénteken 20 óráig hosszabbította meg a hétfőn országosan életbe lépett vörös kódot. Ezen intézkedés célja, hogy felhívja a társadalom figyelmét a rendkívüli helyzetre, a speciális eljárásrend alatt a szociális szektorban a diszpécser jelzése alapján pedig minden intézménynek fogadnia kell a hajléktalanokat, függetlenül attól, hogy kiknek nyújtanak szolgáltatást.

A hőségre tekintettel és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlásait követve a tisztifőorvos javasolta az áram- és vízellátás zavartalan fenntartását, a programozott karbantartások elnapolását.

Pár jó tanács a meleg ellen

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) közös közleményében arra hívta fel figyelmet, hogy a nagy melegben több folyadékot kell fogyasztani és 11 és 15 óra között nem szabad a tűző napon tartózkodni. Javasolták, hogy a szabadban dolgozók megfelelő öltözékkel és napvédő készítményekkel védjék bőrüket a leégés ellen. Figyelmeztettek továbbá arra is, hogy senki ne hagyja gyermekét és állatait sem a tűző napon parkoló autóban. Azt írták: ajánlatos több órát légkondicionált, hűtött helyiségben tartózkodni. A bárki által igénybe vehető, légkondicionálóval felszerelt helyiségek listája elérhető a katasztrófavédelem weboldalán.

Első- és másodfokú figyelmeztetések

Az Országos Meteorológiai Szolgálat a hőség miatt péntekre még másodfokú figyelmeztetést adott ki hat megyére, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére. Budapestre, Pest, Baranya, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Heves és Tolna megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki a hőség miatt. A nappali csúcsértékek várhatóan 28 és 37 fok között alakulnak.

A Dél-Dunántúlon és a Dél-Alföldön extrém, az ország többi régiójában nagyon erős szintet érhet el az UV-B-sugárzás. Pénteken ugyanakkor zivatarokkal hidegfront érkezik. Emiatt országszerte zivatarokra, több megyében felhőszakadásra is figyelmeztetnek.

MTI

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.