Közérdekű

Hivatalos: betiltják az egyszer használatos műanyagokat

Hivatalos: betiltják az egyszer használatos műanyagokat

2021. június 2., szerda
Hivatalos: betiltják az egyszer használatos műanyagokat

Sok ország után hazánk is beáll abba a sorba, ahol az egyszer használatos műanyagok forgalomba hozását államilag szabályozzák. Cikkünkben összefoglaljuk röviden, mit érdemes tudni erről a határozatról.

A tegnapi Magyar Közlönyben jelent meg az a kormányrendelet, amely megtiltja a legtöbb, egyszer használatos műanyag használatát. Világszerte fokozott figyelmet kap már a fenntarthatóság és a környezetvédelem, így Magyarországon sem hagyhatjuk figyelmen kívül a környezeti változásokat amelyek előidézői mi, emberek vagyunk. Ez a kormányrendelet olyan irányelveknek felel meg, amelyeket az Európai Parlament és az Európai Tanács állított még 2019. június 5-én.

Július 1-től tilos forgalomba hozni

  • fültisztító pálcika,
  • evőeszköz (villa, kés, kanál, evőpálcika),
  • tányér,
  • szívószál,
  • italkeverő pálcika,
  • léggömbökhöz – kivéve az ipari vagy más foglalkozásszerű felhasználásra szánt ballonokat, valamint a fogyasztók számára nem értékesített alkalmazásokat – rögzítendő és azokat tartó pálca, beleértve a léggömböt a pálcához rögzítő szerkezetet,
  • expandált polisztirolból készült ételtároló edény, azaz ételtartó, különösen doboz tetővel vagy anélkül (amely olyan étel tárolására szolgál, amely azonnal fogyasztható helyben vagy elvitelre; fogyasztása általában az edényből történik; készételként fogyasztható, azaz további elkészítést, különösen főzést, forralást vagy melegítést nem igényel, beleértve különösen a gyorsételekhez vagy egyéb készételekhez használt ételtároló edényt, kivéve az italtárolót, tányért és tasakot, valamint az ételt tartalmazó csomagolást),
  • expandált polisztirolból készült italtároló, beleértve a kupakját és a fedelét is,
  • expandált polisztirolból készült italtartó pohár, beleértve annak tetejét és fedelét is.

A fentiek alól kivételt képeznek a csecsemők és kisgyermekek számára készült, valamint a speciális gyógyászati célra szánt termékek.

Zacskók

A könnyű műanyag hordtasakokról, azaz a zacskókról is rendelkeznek. Azok, amelyek nem biológiailag lebomló műanyagból készültek és 15 mikron, vagy annál vastagabb fallal rendelkeznek szintén tiltólistára kerültek. Ezzel szemben a nagyon könnyű műanyag hordtasakok - amelyeknek 15 mikronnál kisebb a falvastagságuk - továbbra is maradhatnak: ezek a kimérős élelmiszerek csomagolását biztosítják elsősorban, illetve higiéniai célokat szolgálnak.

2023. január 1-től továbbá betiltásra kerül egy, a fenti listában nem található pohárfajta és annak teteje is

(magyarkozlony.hu)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.