Sport

Gyűjtők, figyelem! Olimpiai emlékérmét bocsátott ki az MNB!

Gyűjtők, figyelem! Olimpiai emlékérmét bocsátott ki az MNB!

2021. június 4., péntek
Gyűjtők, figyelem! Olimpiai emlékérmét bocsátott ki az MNB!

Az MNB közleménye szerint a 10 ezer forintos címletű ezüst és 2000 forintos színesfém emlékérmet Endrődy Zoltán iparművész tervezte. A világ legnagyobb, legnézettebb sporteseménye kapcsán 1984 óta jelentet meg emlékpénzeket az MNB, de most először a paralimpiai sportolókat is reprezentálják az emlékérmék.

Az emlékérmék képi megjelenésükben a magyar csapatra hívják fel a figyelmet azon sportágak kiemelésével, amelyekben egyaránt sikeresek a magyar olimpiai és paralimpiai sportolók. Az előoldal központi motívumaként ezért az ép és parasportban is sikersportágnak számító kajak-kenu, úszás és vívás absztrakt ábrázolása látható. A geometrikus síkokra bontott formákkal ábrázolt sportolók (kajakos, úszó és kerekesszékes vívó) a két magyar csapat együttműködését, integrációját hivatott jelképezni. A sportolók ábrázolását keretbe foglalja a MAGYARORSZÁG körirat, melynek végpontjait az érme szélén futó körvonal köti össze. Az emlékérmét tervező Endrődy Zoltán mesterjegye a kerekesszékes vívó ábrázolásától balra található.

Az emlékérmék hátoldalán a magyar olimpiai csapat összetartozást jelképező, és a magyar paralimpiai csapat egyenlőséget kiemelő logójának ábrázolása látható, melyeket a hátoldal szélén futó "MAGYAR OLIMPIAI ÉS PARALIMPIAI CSAPAT" körirat, illetve a körirat végpontjait összekötő körvonal övez. A logók ábrázolása mellett, bal, illetve jobb oldalon az ötkarikás játékok hivatalos elnevezése a "TOKYO 2020" felirat olvasható két részre tagolva.

Az emlékpénzek értékközvetítő és figyelemfelhívó szerepének minél szélesebb körű érvényesülése érdekében a "XXXII. Nyári Olimpiai és a XVI. Nyári Paralimpiai Játékok" ezüst emlékérme - a rendelkezésre álló készlet függvényében - a kibocsátást követő három hónapig, a színesfém emlékpénz egy évig névértéken vásárolható meg a gyártó és forgalmazó Magyar Pénzverő Zrt.-nél.

MTI

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.