Gazdaság

Egy sor gazdasági lépést jelentett be a kormány és az MNB

Egy sor gazdasági lépést jelentett be a kormány és az MNB

2021. június 9., szerda
Egy sor gazdasági lépést jelentett be a kormány és az MNB

Még ebben a hónapban emelkedhet a jegybanki alapkamat

Matolcsy György, az MNB elnöke szerint az infláció tartós megemelkedése veszélyeztetné a kilábalást, a kamatemelést elbírná a magyar gazdaság és "kötelezővé is teszi" az inflációs veszély. Szerinte a járvány okozta válság mélysége szinte azonos volt a 2008-aséval, a helyreállítás azonban most sokkal gyorsabb. Az 5,9 százalékra tervezett jövő évi magyar hiányadat a harmadik lemagasabb lenne az Európai Unióban, nem szerencsés ilyen rangsorban előre kerülni - tette hozzá.

Nem lesz választási költségvetés

Orbán a konferencián három axiómat sorolt fel. Szerinte az első ilyen, hogy nem kormányzati, politikai természetű kihívással állnak szemben, hanem egy egész társadalmat átfogó, totális gazdagági és társadalmi kihívással, így az erre adott válasz sem lehet csak politikai természetű. Ez azt jelenti, hogy nagyon széles összefogásra van szükség a gazdaság minden szereplőjével. Második axiómaként azt nevezte meg, hogy gazdaságpolitikát pártalapon nem lehet csinálni. Ez nem pártkérdés, amikor egy gazdaságot kell újraindítani akkor mindenkire szükség van - fogalmazott.
Végül a harmadik axióma szerint ilyen helyzetben nem lehet váalsztási költségvetést csinálni, mert a kőrmányfő szerint akkor nem lesz újraindítás, ezért újraindítási költségvetést kell csinálni. Elmondása szerint ennek tekintetében nyújtotta be a kormány a jövő évi költségvetést is.

200 ezer forintos minimálbérnek kell lennie a horizonton

Ha "rázúdítunk" egy lépésben egy 200 ezer forintos minimálbért a magyar kis- és középvállalkozásokra, akkor azok tönkre fognak menni, elbocsátások lesznek és nem teljes foglalkoztatás, hanem munkanélküliség várható - mondta a kormányfő. Szerinte, ha egy vagy két lépésben el akarjuk érni a 200 ezres minimálbért, akkor ehhez a kis- és középvállalkozásoknak segítséget kell adni az őket terhelő adók érzékelhető csökkentésével.

Két új operatív törzs a láthatáron

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter vezetésével létrejön a gazdasági élet újraindításáért felelős operatív törzs, Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter vezetésével pedig a társadalmi élet újraindításáért felelős operatív törzs - jelentette be Orbán. Szerinte a válságban nincsenek normativitások, liberális gazdaságpolitika mentén nem kezelhető a válság, mert az megszorításokhoz vezet.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.