Közélet

HIVATALOS: Ferenc pápa találkozik Orbán Viktorral és Áderrel is

HIVATALOS: Ferenc pápa találkozik Orbán Viktorral és Áderrel is

2021. június 9., szerda
HIVATALOS: Ferenc pápa találkozik Orbán Viktorral és Áderrel is

Az MKPK sajnálatosnak véli, hogy a Szentatya magyarországi programjáról - ami még tervezés alatt áll - hamis információk és téves értelmezések jelentek meg a helyi és a nemzetközi sajtóban.

De milyen állítások is jelentek meg a médiumokban? Június 4-én, a Blikk közölte le először az amerikai National Catholic Register cikkét, hogy Ferenc pápa sem a kormányfővel, sem a köztársasági elnökkel nem akar találkozni. A cikk leírása szerint Semjén Zsolt és Erdő Péter bíboros is a Vatikánba utazott, hogy egy elfogadhatóbb menetrendet javasoljon a pápának. A Vatikán arra hivatkozva alapozta meg - az ekkori értesülések szerint - az egyházfő távolmaradását az állami vezetőktől, hogy a diplomácia és a protokoll szempontjából ,,valami nem stimmel". Több lengyel lap később arról értesült, hogy többek között a menekültügyi és egyéb politikai nézeteltérések miatt akarja a pápa kihagyni a találkozót.

A Demokrata főszerkesztője, Bencsik András a hírekre a Hír TV Sajtóklub című műsorában úgy reagált, Ferenc pápa meg akarta alázni Magyarországot és keresztényellenesen viselkedik, Bayer Zsolt pedig azt mondta: ha nem akar Orbánnal és Áderrel találkozni, ne is jöjjön ide.

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia ma reggeli sajtóközleményével mindez persze álhírnek minősül: mindössze tehát annyit tudunk biztosan, hogy

Ferenc pápa szeptember 12-én a Hősök terén szentmisével zárja a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust, a tervek szerint pedig Orbán Viktorral, a kormány tagjaival és más állami vezetőkkel is találkozni fog

- közölték.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.