/

HIVATALOS: Ferenc pápa találkozik Orbán Viktorral és Áderrel is

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Ferenc pápa várhatóan 2021. szeptember 12-én az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust lezáró szentmisére érkezik Magyarországra, ahol a tervek szerint találkozni fog a magyar állam vezetőivel, Áder János köztársasági elnökkel, Orbán Viktor miniszterelnökkel, a kormány tagjaival, és más magas rangú állami vezetőkkel - áll a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia közleményében.

Az MKPK sajnálatosnak véli, hogy a Szentatya magyarországi programjáról – ami még tervezés alatt áll – hamis információk és téves értelmezések jelentek meg a helyi és a nemzetközi sajtóban.

De milyen állítások is jelentek meg a médiumokban? Június 4-én, a Blikk közölte le először az amerikai National Catholic Register cikkét, hogy Ferenc pápa sem a kormányfővel, sem a köztársasági elnökkel nem akar találkozni. A cikk leírása szerint Semjén Zsolt és Erdő Péter bíboros is a Vatikánba utazott, hogy egy elfogadhatóbb menetrendet javasoljon a pápának. A Vatikán arra hivatkozva alapozta meg – az ekkori értesülések szerint – az egyházfő távolmaradását az állami vezetőktől, hogy a diplomácia és a protokoll szempontjából ,,valami nem stimmel”. Több lengyel lap később arról értesült, hogy többek között a menekültügyi és egyéb politikai nézeteltérések miatt akarja a pápa kihagyni a találkozót.

A Demokrata főszerkesztője, Bencsik András a hírekre a Hír TV Sajtóklub című műsorában úgy reagált, Ferenc pápa meg akarta alázni Magyarországot és keresztényellenesen viselkedik, Bayer Zsolt pedig azt mondta: ha nem akar Orbánnal és Áderrel találkozni, ne is jöjjön ide.

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia ma reggeli sajtóközleményével mindez persze álhírnek minősül: mindössze tehát annyit tudunk biztosan, hogy

Ferenc pápa szeptember 12-én a Hősök terén szentmisével zárja a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust, a tervek szerint pedig Orbán Viktorral, a kormány tagjaival és más állami vezetőkkel is találkozni fog

– közölték.

Előző sztori

QS rangsor: továbbra is a Szegedi Tudományegyetem a legjobb magyar egyetem

Következő sztori

Euro2020: ingyenes szurkolói falu nyílik a Partfürdőn