Vélemény

A gyermekek, családok védelemért kiáltanak

A gyermekek, családok védelemért kiáltanak

2021. június 23., szerda
A gyermekek, családok védelemért kiáltanak

A Biblia újszövetségi részének talán legszebb sorai, amelyekben Jézus a gyermekekről, azok szeretetéről és tiszteletéről szól, ami az Írásban többször is előfordul. Ezzel egy időben keményen elítéli azokat, akik a védtelen kicsiket megbotránkoztatják és félrevezetik.

A tanítványok versenyeznek, hogy ki lesz a legnagyobb a mennyek országában. Jézus erre egy gyermeket hívott oda, és rámutatva így szólt: „Bizony mondom nektek, ha nem változtok meg, és nem lesztek olyanok, mint a gyerekek, nem mentek be a mennyek országába. Aki tehát megalázza magát, mint ez a gyerek, az a legnagyobb a mennyek országában. Aki befogad egy ilyen gyermeket az én nevemben, engem fogad be. De aki megbotránkoztat csak egyet is ezek közül a kicsik közül, akik hisznek bennem, jobban járna, ha malomkövet kötnének a nyakába és a tenger fenekére vetnék.” (Máté 18,1-6)

 Egy másik helyen, Márk könyvében (10,15-16; 9,42): ”Hagyjátok mondotta –, hadd jöjjenek hozzám a kicsinyek, ne akadályozzátok őket, ilyeneké a mennyek országa. Igazán mondom nektek, aki nem úgy fogadja az Isten országát, mint egy gyerek, nem jut be oda. Azután ölébe vette, és kezét rájuk téve megáldotta őket.”

A Biblia ezen megrendítő sorai juthatnak eszünkbe, amikor egy-egy botrányos, szexuális tartalmú televíziós műsor kapcsán a gyermekes szülőkben fellángol a féltő, óvó szeretet. De ugyanezen aggodalmak izzhatnak fel bennünk, amikor nap, mint nap, óráról órára, ömlesztve, mint a csapból a víz, áramlik a gyermekek felé papíron és elektronikus úton, mobiltelefonon, interneten, televíziós csatornákon, reklámokon, tableteken keresztül, ellenőrzés nélkül a hamis szexuális inger áradat. A kicsinyeket érő korai szexuális, félrevezető ingerek hamis képet sugallnak a testiségről, a szeretetről. A keresztény/ keresztyén, zsidó, de a többi világvallások értékrendjében a szexualitás Isten ajándéka, amellyel a házastársak egymást megajándékozzák, házasságukat megünneplik. Ugyanakkor nyitottak az élet továbbadására. A korai szexuális behatások, nem beszélve azok sokszor silány, közönséges voltáról, torz képet adnak a testi kapcsolatról. Arra buzdítják a gyermekeket, hogy idő előtt, a felelősségtudat kifejlődése előtt, alapvető ismeretek nélkül kezdjenek szexuális életet. Ezen gyakorlat velejárói a fertőzések, melyeket sokszor nehéz, vagy lehetetlen kezelni, a meddőség, koraszülés, terhesség megszakítások, lelki sérülések, és azok életre szóló következményei, családok felbomlása, végső soron a demográfiai krízis. Ennek megelőzése, a felvilágosítás az állam, iskolai, civil, egészségügyi és egyházi intézmények együttes fellépésével lehetséges. Nem sok időnk van hátra!

Dr. Hencz Péter
gyermekorvos

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.