Közélet

Zöldfarsang

Zöldfarsang

2021. május 2., vasárnap
Zöldfarsang

Rég kikopott név, május elseje ősi megnevezéseinek egyike a zöldfarsang, már csak a néprajzi munkákban jelenlévő szó, de ez az élet rendje, mondaná bámelyik tizenéves. És így igaz. Csak hát a meghaladott dolgok mindegyikét őrzi azért a közösségi emlékezet. Meg valamelyest még a szokásrend is, már ahol elég erős a tradíciók tisztelete.

Ősidőktől való, az archaikus-pogány kultúrában gyökerező szokás: a májusfaállítás. És zöldfarsangkor – május első napján – illő ezt tenni. Afféle ifjúi erőfölmutatás is ennek rítusa, aki próbálta már, pontosan tudja. Legalább tucatnyi jó kötésű fiatal kell hozzá. Szintúgy hasonló erőpróba a fölűllított májusfa megmászása, a bátorságigazoló mutatvány. A régi időkben a magyarok otthonvidékén minden faluban évről évre megtartották.

Sokkal kevésbé látványos, ámde kedves székelyföldi szokás volt a némely helyen még ma is ismert jakabfaállítás, másként hajnalfaütés: a lányos házak portája fölé tett zöldág. A népi hiedelemvilág szerint ez a szerelemébresztés rituális eszköze. A tavaszidő több pontján, jeles ünnepek környékén többféleképp megjelenő termékenységvarázsló szokásrendszer részei voltak ezek: bennük a természet megújulásának jelképeit leljük. Ma is bíztatást sugárzó szimbólumok.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.