Közélet

Szükséges, de nem elégséges a 84 térfigyelő kamera Német Ferenc szerint

Szükséges, de nem elégséges a 84 térfigyelő kamera Német Ferenc szerint

2021. május 8., szombat
Szükséges, de nem elégséges a 84 térfigyelő kamera Német Ferenc szerint

–Örömmel tapasztaltuk, hogy az önkormányzat beruházott újabb térfigyelő kamerákra. Üdvözöljük, hogy immáron 84 darab van, de ez még mindig édeskevés – kezdte a fideszes képviselő.

Német elmondta, korábban negyvenhat kamera volt Szegeden, ebből harminckettőt az újszegedi ligetben a zöld projekt keretében alakították ki, hat-nyolc darab a városháza épületén található, tizenkettő-tizenöt pedig a hulladékudvarokat figyeli. Emellett van az SZKT-nak tizenkét térfigyelő kamerája, amely a közlekedési csomópontokat figyeli a vasútbiztonság miatt.

A képviselő felhívta a figyelmet, hogy Szeged le van maradva Csongrád-Csanád megye nagyvárosaihoz képest, ugyanis Hódmezővásárhelyen 270, Makón pedig 200 térfigyelő kamera vigyázza a rendet.

Német kiemelte, Szegeden az első kamerákat még a 2000-es évek elején a fideszes vezetésű önkormányzat telepítette a Kárász utcára. Úgy véli, évente nagyjából tizenöt-húsz kamerát kellene telepíteni, ezeknek a fajlagos súlya is jóval olcsóbb, mint korábban, ugyanis már kiépítették az optikai kábelhálózatot – világított rá a politikus.

A képviselő szerint sokat javítana Szeged mindennapi közbiztonságán, ha a térfigyelő kamerák képeit élőben néznék egy külön, erre a célra kifejlesztett központban, azonban a közgyűlés egyelőre nem foglalkozik ezzel a kérdéssel.

–A ligetben a kutyatámadás, vagy éppen Szabó Bálint eltűnése rávilágított az élőképes kamera hiányára és annak fontosságára. A Kárász utcán a hajléktalanok elvégzik a kis és nagy dolgukat, majd a közterületfelügyelet kimegy lefotózni a végterméket. A rakparton is állandóan szemetelnek a fiatalok, hiába vannak kamerák a közelben. A jogszabály betartatása érdekében fontos a térfigyelőközpont, ahol nézik az élőképét. Ez három-négy ember plusz munkájával sokkal hatékonyabb eredményt produkálna – fejtette ki álláspontját Német Ferenc.

Példaként említette Budapest VIII. kerületét, ahol az évi négy-ötszáz gépkocsilopás kilencven százalékkal csökkent miután élőképes kamerákat telepítettek. Megemlítette, hogy Baján a városba bevezető utakon az éjszaka elkövetett bűncselekmények száma közel nullára csökkent.

–A térfigyelő rendszerek a bűnmegelőzés, a felderítés és a bizonyítás eszközei. Amennyiben a kamerák képeit élőben is nézik, jóval kevesebb bűncselekményt követnek el – vonta le a következtetést.

Elmondása szerint más településeken az önkormányzat jelentős összeggel támogatja az ilyen célú központok működését. Az ügyeletben lévő rendőrnek ugyanis nincs kapacitása ilyesmire, ezért szükséges egy külön személyzet. Ennek fenntartása hosszútávon megtérül, hiszen kevesebb bűncselekmény miatt kell intézkedniük a szerveknek – hívta fel a figyelmet a képviselő.

Kiemelt kép: Délmagyar/Frank Yvette

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.