Szükséges, de nem elégséges a 84 térfigyelő kamera Német Ferenc szerint

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az elmúlt hónapokban újabb térfigyelő kamerákkal bővült a szegedi belváros, immáron 84 darab vigyázza a rendet. Német Ferenc, fideszes önkormányzati képviselő szerint üdvözlendő a beruházás, de úgy véli, a közbiztonság javítása érdekében még bőven van hova fejlődnie Szegednek.

–Örömmel tapasztaltuk, hogy az önkormányzat beruházott újabb térfigyelő kamerákra. Üdvözöljük, hogy immáron 84 darab van, de ez még mindig édeskevés – kezdte a fideszes képviselő.

Német elmondta, korábban negyvenhat kamera volt Szegeden, ebből harminckettőt az újszegedi ligetben a zöld projekt keretében alakították ki, hat-nyolc darab a városháza épületén található, tizenkettő-tizenöt pedig a hulladékudvarokat figyeli. Emellett van az SZKT-nak tizenkét térfigyelő kamerája, amely a közlekedési csomópontokat figyeli a vasútbiztonság miatt.

A képviselő felhívta a figyelmet, hogy Szeged le van maradva Csongrád-Csanád megye nagyvárosaihoz képest, ugyanis Hódmezővásárhelyen 270, Makón pedig 200 térfigyelő kamera vigyázza a rendet.

Német kiemelte, Szegeden az első kamerákat még a 2000-es évek elején a fideszes vezetésű önkormányzat telepítette a Kárász utcára. Úgy véli, évente nagyjából tizenöt-húsz kamerát kellene telepíteni, ezeknek a fajlagos súlya is jóval olcsóbb, mint korábban, ugyanis már kiépítették az optikai kábelhálózatot – világított rá a politikus.

A képviselő szerint sokat javítana Szeged mindennapi közbiztonságán, ha a térfigyelő kamerák képeit élőben néznék egy külön, erre a célra kifejlesztett központban, azonban a közgyűlés egyelőre nem foglalkozik ezzel a kérdéssel.

–A ligetben a kutyatámadás, vagy éppen Szabó Bálint eltűnése rávilágított az élőképes kamera hiányára és annak fontosságára. A Kárász utcán a hajléktalanok elvégzik a kis és nagy dolgukat, majd a közterületfelügyelet kimegy lefotózni a végterméket. A rakparton is állandóan szemetelnek a fiatalok, hiába vannak kamerák a közelben. A jogszabály betartatása érdekében fontos a térfigyelőközpont, ahol nézik az élőképét. Ez három-négy ember plusz munkájával sokkal hatékonyabb eredményt produkálna – fejtette ki álláspontját Német Ferenc.

Példaként említette Budapest VIII. kerületét, ahol az évi négy-ötszáz gépkocsilopás kilencven százalékkal csökkent miután élőképes kamerákat telepítettek. Megemlítette, hogy Baján a városba bevezető utakon az éjszaka elkövetett bűncselekmények száma közel nullára csökkent.

–A térfigyelő rendszerek a bűnmegelőzés, a felderítés és a bizonyítás eszközei. Amennyiben a kamerák képeit élőben is nézik, jóval kevesebb bűncselekményt követnek el – vonta le a következtetést.

Elmondása szerint más településeken az önkormányzat jelentős összeggel támogatja az ilyen célú központok működését. Az ügyeletben lévő rendőrnek ugyanis nincs kapacitása ilyesmire, ezért szükséges egy külön személyzet. Ennek fenntartása hosszútávon megtérül, hiszen kevesebb bűncselekmény miatt kell intézkedniük a szerveknek – hívta fel a figyelmet a képviselő.

Kiemelt kép: Délmagyar/Frank Yvette

Videó
Előző sztori

Portugál irányítóval erősít a MOL-Pick Szeged

Következő sztori

Kiderült, mikor foglalhatnak időpontot a 16-18 évesek az oltásra