Szita: a fideszes városok alig vagy semmit, az ellenzékiek milliárdos kompenzációt kaptak

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A baloldali vezetésű városok több pénzt kaptak a kormánytól kompenzációként, mint a kormánypártiak – erről beszélt Kaposvár fideszes polgármestere a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Szita Károly, aki a Megyei Jogú Városok Szövetségének (MJVSZ) elnöke is, kifejtette:

az iparűzési adó mértékének csökkentése a önkormányzatok számára ugyan kiesés, de 150 milliárd forint maradt a vállalkozásoknál, és ez tartotta meg a gazdaságot, hogy ne szűnjenek meg a munkahelyek.

Felidézte: a kormány azt a vállalást tette, hogy egyenként leül tárgyalni az önkormányzatokkal, miután azok elkészítették a 2021-es költségvetésüket és “ahol nagyon szorít a cipő”, ott segítséget nyújt. Emlékeztetett arra is, hogy a 25 ezer fő alatti településeket 100 százalékban kompenzálta a kormány, a 25 ezres lélekszám feletti településeket pedig rászorultsági alapon.

Szita jelezte, hogy a baloldali vezetésű városok több pénzt kaptak, de szakmai alapon született a döntés, “és ez rendjén van”. Példaként említette, hogy

nem kapott kompenzációt Veszprém vagy Székesfehérvár, ugyanakkor az ellenzéki vezetésű Hódmezővásárhely 600 milliót, Pécs pedig több mint kétmilliárd forintot kap. Szegedet ugyan nem említette, de városunk is közel 2 milliárdos kompenzációt kapott.

Szita azt mondta, Budapest azért nem kapott kompenzációt, mert a legerősebb, leggazdagabb településként 120 milliárdos betétállománnyal rendelkezik, és nincsenek működési gondjai.

A fideszes politikus kitért arra is, hogy a Gyurcsány-kormány idején ha baj volt, mindig az emberektől vettek el, vagy átadták a központi feladatokat az önkormányzatoknak. Szita Károly álláspontja szerint a koronavírus-járvány kezelése egyértelműen igazolta a 2010-ben elkezdett a gazdaságpolitikát, amely szerint

“hogyha baj van, adni kell”. Ezért vállalta át a kormány az önkormányzatok adósságait – Szegedtől közel 28 milliárd forintot – annak idején

– fűzte hozzá.

Hangsúlyozta: a pandémia alatt adót csökkentett a kormány, a vendéglátósoknak támogatást adott. Ez a normális válságkezelés – értékelt.

Előző sztori

Történeti látványtárat alakítanak ki a szegedi várban

Következő sztori

Cenzúrát vezetett be a szegedi önkormányzat: nem nyilatkozhatnak a sajtónak a cégek, csak jóváhagyott szöveget!