Egészség

Szegedi magánlabor fejlesztése az új, koronavírus immunitást vizsgáló teszt

Szegedi magánlabor fejlesztése az új, koronavírus immunitást vizsgáló teszt

2021. május 31., hétfő
Szegedi magánlabor fejlesztése az új, koronavírus immunitást vizsgáló teszt

Eddig is rendelkezésünkre álltak olyan tesztek, amelyek a vérben található antitesteket mutatták ki, de egy újfajta eljárásnak köszönhetően már magánlaboratóriumok is képesek vizsgálni az úgynevezett T-sejtes immunitást, ami jóval tovább tart az előbbinél.

Az elterjedt technológia azt mutatja ki, hogy vérünkben jelen vannak-e azok az antitestek, amelyek a koronavírus fehérjéivel lépnek kölcsönhatásba vagy semlegesítik a vírust. Ezzel szemben a szegedi magánlabor fejlesztése a fehérvérsejtek T-sejtjeit vizsgálja, amiknek feladata a véráramba jutó vírusok felismerése és elpusztítása. Ez a fajta immunitás több ideig tart, mint a véráramban keringő antitesteké.

Újabb szegedi siker

Az Avidin Kft. munkatársai jöttek rá a módszerre, amivel ezentúl magánlaboratóriumok is képesek lesznek elvégezni a T-sejtes immunitás vizsgálatát. Segítségükre volt Szebeni Gábor, a Szegedi Biológiai Központ tudományos főmunkatársa is.

A vizsgálat menete

A tesztet minden esetben friss vérmintán futtatják le, ezért jelenleg egy szegedi és egy budapesti mintavételi pont van. Mivel többféle reagens anyag felhasználása is szükséges az immunitás megállapításához, ez az eljárás jóval több időbe és pénzbe is kerül, mint az eddigiek - viszont pontosan megállapítják, hogy a szervezetben hány darab védő T-sejt van.

Mikor válasszam ezt a tesztet?

Abban az esetben semmikép sem, ha nem találkozott a vírussal, nem esett át a fertőzésen vagy nem kapott oltást. Ezekben az esetekben nincs mire emlékezniük a T-sejteknek, így indokolatlanná válik az analízis lefuttatása. Elsősorban azoknak ajánlják, akik már túlestek a fertőzésen, vagy pedig megkapták valamelyik védőoltást - ez a vizsgálat arra is választ adhat, hogy a különböző típusú vakcinák mennyire hatásosak.

Kiemelt kép: Avidin Kft.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.