Kultúra

Megérkezett a "Gyurcsány-film" vagyis az őszödi beszédről szóló mozi előzetese

Megérkezett a "Gyurcsány-film" vagyis az őszödi beszédről szóló mozi előzetese

2021. május 26., szerda
Megérkezett a "Gyurcsány-film" vagyis az őszödi beszédről szóló mozi előzetese

A lap szerkesztőségébe motoros futárok, pendrive-on juttatták el az előzetest. Ez persze csak szellemes marketingfogás, amivel a Megafilm producerei arra szerettek volna utalni, hogy 2006 őszén hasonló módon juttatták el a hírhedt beszédet a szivárogtatók az RTL Klubnak, a TV2-nek, az Origo-nak és a Magyar Rádiónak, akinek kilétét máig nem tudjuk. A hírhedt beszéd 2006. május 26-án, az MSZP zárt frakcióülésén hangzott el Balatonőszödön - a tartalmát pedig már jól ismerjük. Kálomista Gáborék filmje ezt a történetet dolgozza fel.

Kálomista Gábor és Helmeczy Dorottya az Indexnek adott interjújuk szerint ez a Megafilm Kft. eddigi legköltségesebb produkciója. Bár azt is gyorsan hozzátették, hogy közel sem ez lesz a valaha volt legdrágább magyar film, mivel többnyire a cég saját tőkéjéből finanszírozzák. Kálomista azt is kiemelte, hogy a film teljesen független, semmilyen külső cég nem segítette ki őket financiálisan, még a Nemzeti Filmintézettől sem kaptak támogatást, arra ugyanis éveket kellett volna várniuk a készítőknek.

A forgatókönyvet Bendi Balázs írta, aki a szkript elkezdése előtt másfél évig kutatta a témát. Kálomista szerint bár fikciós filmről van szó, a hitelesség jegyében rengeteg akkori, a politikai elitből azóta kivált közszereplőt kérdeztek meg és olyan részletekre bukkantak, amiről fogalmuk sem volt korábban. A producerek a filmet vitaindítónak szánják, azaz nem ad válaszokat a nézőket, csupán kérdéseket vet fel az ügy kapcsán. A rendező Keith English.

A filmet többen azon a ponton is megtámadták, hogy sok politikusnak alkalmat adhat, hogy a jó hírnév megsértésének okán bepereljék a Megafilm Kft.-t. Kálomista erre azt reagálta:

Ha Gyurcsány Ferenc jó hírnév megrontása miatt perel, örömmel megyek vele bármilyen bíróság elé. Ha bárki pert indítana, szívesen állok elé, mindent tudok bizonyítani, ha kell.

Az előzetes megjelenése után nem sokkal a 24.hu szúrta ki, hogy Gyurcsány az ő posztjuk és Orbán Viktor Facebook-oldala alá is betrollkodott: előbbihez annyit szólt hozzá, hogy ,,IMDB 2,6", amivel arra utalt, hogy nem jósol túl pozitív fogadtatást a filmnek. Orbántól pedig azt kérdezte:

És te hol voltál, amikor a Fidesz szétlopta az országot?

Kálomista egyébként a Thálai Színház igazgatója is, a film szereplőinek egy része vélhetően ebből a társulatból való. A casting körül nagy volt a titkolózás, és az Index nagyinterjújából sem tudtunk meg erről többet, még azt sem, hogy Gyurcsány, Orbán és Dobrev Klára karakterei megjelennek-e a filmben egyáltalán. Egyelőre az tűnik biztosnak, hogy Mózes András és Bánovits Vivianne a főszereplők.

A film előzetese alább tekinthető meg:

https://youtu.be/_V9WhNm5KAc

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.