Klímabarát település díjat kapott Szeged

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Klímabarát Települések Szövetsége által tavaly meghirdetett pályázaton Szeged első helyezést ért el - Kaposvárral holtversenyben - a megyei jogú városok kategóriában, és elnyerte a Klímabarát település címet - tájékoztatta az önkormányzat szerdán az MTI-t.

A díjat szerdán adták át a szövetség vezetői Nagy Sándor városfejlesztési alpolgármesternek és Mihálik Edvin Zöld Város programért felelős tanácsnoknak.

Szegeden két évtizede zajlanak jelentős, több tízmilliárd forintos környezetvédelmi beruházások, amelyek sorából kiemelkedik a lakótelepi panelrekonstrukció és a villamos nagyprojekt is. 2018 óta pedig több tíz kilométernyi kerékpárút és sáv épült a városban.

Szeged vállalásai között szerepel, hogy a 2008-as bázisévhez viszonyítva 2030-ra 40 százalékkal mérsékli a károsanyag-kibocsátását. Ennek érdekében zajlik az a 22 milliárd forintos program, amelyben a szegedi távfűtési rendszert állítják át geotermikus energiára. A geotermikus fűtési rendszernek köszönhetően évente 23 ezer tonnával kevesebb szén-dioxid kerül a levegőbe.

Botkáéknak nem titkolt szándéka ezzel Reykjavík után Európa második legnagyobb zöld távhőszolgáltató rendszerét létrehozni.

A díjat talán csak az árnyékolhatja be, hogy a felújítás előtt álló Széchenyi tér előzetes terveit nem kevés kritika övezte, mivel a legelső koncepciók szerint épp a fákat vágták volna ki a zöldövezet kiépítésének jegyében – a végleges tervek jóval konszolidáltabbnak tűnnek, de hogy milyen lesz a végeredmény, azt már csak a munkálatok után tudjuk meg.

Előző sztori

Müller Cecília: A várandósok is megkaphatják a második oltást

Következő sztori

Centenáriumi rendezvénysorozatot jelentett be az SZTE