Hírzóna

Klímabarát település díjat kapott Szeged

Klímabarát település díjat kapott Szeged

2021. május 12., szerda
Klímabarát település díjat kapott Szeged

A díjat szerdán adták át a szövetség vezetői Nagy Sándor városfejlesztési alpolgármesternek és Mihálik Edvin Zöld Város programért felelős tanácsnoknak.

Szegeden két évtizede zajlanak jelentős, több tízmilliárd forintos környezetvédelmi beruházások, amelyek sorából kiemelkedik a lakótelepi panelrekonstrukció és a villamos nagyprojekt is. 2018 óta pedig több tíz kilométernyi kerékpárút és sáv épült a városban.

Szeged vállalásai között szerepel, hogy a 2008-as bázisévhez viszonyítva 2030-ra 40 százalékkal mérsékli a károsanyag-kibocsátását. Ennek érdekében zajlik az a 22 milliárd forintos program, amelyben a szegedi távfűtési rendszert állítják át geotermikus energiára. A geotermikus fűtési rendszernek köszönhetően évente 23 ezer tonnával kevesebb szén-dioxid kerül a levegőbe.

Botkáéknak nem titkolt szándéka ezzel Reykjavík után Európa második legnagyobb zöld távhőszolgáltató rendszerét létrehozni.

A díjat talán csak az árnyékolhatja be, hogy a felújítás előtt álló Széchenyi tér előzetes terveit nem kevés kritika övezte, mivel a legelső koncepciók szerint épp a fákat vágták volna ki a zöldövezet kiépítésének jegyében - a végleges tervek jóval konszolidáltabbnak tűnnek, de hogy milyen lesz a végeredmény, azt már csak a munkálatok után tudjuk meg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.