Közélet

Dr. Stumpf István: Nem csupán technokratikus, hanem nemzetstratégiai kérdés az SZTE modellváltása

Dr. Stumpf István: Nem csupán technokratikus, hanem nemzetstratégiai kérdés az SZTE modellváltása

2021. május 3., hétfő
Dr. Stumpf István: Nem csupán technokratikus, hanem nemzetstratégiai kérdés az SZTE modellváltása

Kormánybiztosi online egytemjárás címmel tartott hallgatói fórumot Dr. Stumpf István, a modellváltás koordinációjáért felelős kormánybiztos és Dr. Pavlik Lívia miniszteri biztos a Szegedi Tudományegyetem YouTube-csatornáján. Stumpf hivatalosan is megerősítette a kuratóriumi tagok névsorát, melyről korábban mi is beszámoltunk:

  • A kuratórium elnöke Prof. Dr. Szabó Gábor akadémikus, a Szegedi Tudományegyetem prorektora, az ELI-HU Nonprofit Kft. ügyvezetője
  • Trócsányi László korábbi igazságügyi miniszter, a Fidesz EP-képviselője,
  • Nagy Anikó, a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet főigazgató főorvosa, volt egészségügyi államtitkár,
  • Hegedűs Éva, a Gránit Bank Zrt. elnök-vezérigazgatója,
  • valamint Lantos Csaba, a Lantos Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatója és tulajdonosa

Kiemelte, hogy augusztusig a modellváltás technokratikus gyakorlati askpektusait, mindenképp meg lehet valósítani, az elvi aspektusokról évekig lehetne vitatkozni, de mindenképpen nemzetstratégiai kérdésről van szó.

Pavlik Lívia főként a pénzügyi modell felépítéséről beszélt. Szerinte a legfontosabb igénye az egyetemeknek az, hogy finanszírozásuk legyen hosszú távra kiszámítható. Ez azonban a jelenlegi, állami fenntartás mellett nem tud érvényesülni, mivel

rövidtávú, egyindikátoros rendszerre redukálódik, ami főként a hallgatói létszámbázison alapul.

Ehelyett hosszútávú, kiszámítható, a fejlődést jól megalapozható költségvetésben gondolkodnak. A cél, hogy a költségvetésben sokkal több - oktatási és kutatási teljesítmény ösztönző - indikátor jelenjen meg, 3-6 évig tartó megállapodásokkal, melyben az állam megrendelői szerepkört tölt be. Erre vonatkozóan fel is tették a résztvevők a kérdést, hogy mi lesz a nem túl piacképes, a kulturális életet szabályozó szakokkal, azaz a Bölcsészettudomány Kar valamennyi képzésével. Stumpf állítása szerint az állam nem száll ki az egyetem finanszírozására, éppen a kevésbé piacképes szakokat igyekeznek anyagilag jobban támogatni.

Arról is szó esett, hogy a jelenlegi elképzelések mellett nem lett volna elégséges a közbeszerzési jogszabályok könnyítése, a korábbi szocialista kormányok is arra próbáltak megoldást találni, miként lehetne az államháztartástól tehermentesíteni a felsőoktatást.

Résztvevői kérdésre reagáltak Orbán Viktor miniszterelnök pénteki nyilatkozatára, melyben a kormányfő arról beszél, hogy világnézeti alapon válogatják ki a kuratóriumi tagokat. Stumpf szerint ez a 'világnézet' abban merül ki, hogy a kuratóriumok tagjai abban hisznek, hogy a nemzetközi versenyképesség mellett az egyetemek képesek megőrizni a nemzeti értékeiket.

Ismertették továbbá, hogy a doktori képzést szeretnék a jelenlegi keresleti piac helyett kínálativá átalakítani. Ez összefüggésben van azzal is, hogy az oktatók már nem lesznek közalkalmazotti státuszban, ugyanis a munkaerőpiacon sokkal szélesebb közeget képesek elérni az oktatói és doktori pozíciók betöltésének szempontjából.

Végezetül arról is beszámoltak, hogy a kuratórium további finanszírozási formák létrehozásán is gondolkodik, mint az egyetemi kötvény, az egyetemi kockázati tőke és az egyetemi TAO.

A kormány- és a miniszteri biztos továbbra is várja a kérdéseket május 5-ig az egyetem e-mail címére.

Az online fórumot itt lehet visszanézni, aki mélyebben is érdekelne:

https://youtu.be/wHcf0dC6Hho?t=472

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.