Centenáriumi rendezvénysorozatot jelentett be az SZTE

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Kettős jubileumot ünnepel idén az SZTE: szellemi elődje, a kolozsvári jezsuita kollégium alapításának 440. évfordulóját és az egyetem Szegedre érkezésének centenáriumát.

Rovó László rektor szerdán bejelentette: a szeptember 1-jén kezdődő centenáriumi tanévben nagyszabású ünnepségsorozaton mutatja be az egyetem száz év fejlődéstörténetét. Az állandó programok mellett több mint száz rendezvény, kiállítások, szakmai konferenciák, előadások, koncertek, könyvbemutatók várják majd az egyetem polgárait és a nagyközönséget.

A rektor hozzátette: a hagyományok előtti tisztelgés csak akkor ér valamit, ha legalább akkora energiával koncentrálunk a jövőre is.

A következő években várhatóan mintegy 50 milliárd forintos fejlesztési program keretében újul meg az egyetem oktatási és tudományos infrastruktúrája és nagyságrendjében ugyanekkor beruházással épül meg az ELI-ALPS lézeres kutatóközpont körüli Science Park az SZTE Öthalmi Campusa területén

Báthory István Dóm téri szobránál rendezett ünnepségen Dr. Zakar Péter rektorhelyettes is felszólalt. Beszédében felidézte, hogy 440 esztendeje, 1581. május 12-én adta ki az erdélyi fejedelem, lengyel király és litvániai nagyherceg a jezsuita kollégium, a kolozsvári egyetem jogelődjének alapítólevelét. Bár később a jezsuitákat elűzték, a rendet feloszlatták, a felsőfokú oktatás hagyományai Kolozsvárott fennmaradtak és az egyetem 1872-ben Ferenc József uralkodása idején újjászületett.

1919. május 12-én – éppen alapításának évfordulóján – a kolozsvári egyetem professzorainak és tanárainak jelentős része hontalanná vált. A Kolozsvárról elmenekült tudományegyetemet komoly anyagi és egyéb áldozatokat vállalva fogadta be Szeged 1921-ben.

Ahogy a mai kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem, úgy az SZTE is felvállalja az egykori Báthory-akadémia örökségét, mely előtt közös online ünnepségen tisztelegnek, az erdélyi városban, a Farkas utcában pedig négynyelvű emléktáblát avatnak – mondta Zakar.

MTI

Előző sztori

Klímabarát település díjat kapott Szeged

Következő sztori

Nőtt a napi új fertőzöttek száma