Hírzóna

A magyarok elvárják, hogy a miniszterelnök tudjon angolul

A magyarok elvárják, hogy a miniszterelnök tudjon angolul

2021. május 16., vasárnap
A magyarok elvárják, hogy a miniszterelnök tudjon angolul

A magyarok minden miniszterelnöktől elvárják, hogy tudjon angolul - emelte ki a Nézőpont Csoport vezetője a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában. Mráz Ágoston Sámuel a kutatásukra hivatkozva közölte: a válaszadók 83 százaléka mondta ezt, még a kormánykritikusok 70 százaléka is.

Utóbbiak az általános érvényű állítás megfogalmazásakor minden bizonnyal észben tartották, hogy Karácsony Gergelyt, az ellenzéki előválasztáson miniszterelnök-jelöltként elinduló jelenlegi főpolgármestert az elmúlt napokban "kellemetlen helyzetbe hozta, amikor kiderült, hogy ő nem beszél angolul" - vélekedett Mráz Ágoston Sámuel.

Hangsúlyozta: a mai, egyre nemzetközibbé váló világban a miniszterelnököknek tárgyalóképeseknek kell lenniük. Régen "úri huncutság" volt a diplomácia, sok-sok protokolláris lassúsággal, mostanra ez felgyorsult, és aki nem tud a folyosón néhány kedves szót szólni angolul a kollégáihoz, mert várnia kell a tolmácsra, az nehezen tudja érvényesíteni az országa érdekeit.

Arra a felvetésre, hogy miként lehetett Karácsony Gergely adjunktus, valamint doktori iskola hallgatója nyelvvizsga nélkül, Mráz Ágoston Sámuel úgy felelt: "előbb-utóbb ki fog derülni, hogy a szabályoknak a dinamikus értelmezéséről vagy a megszegéséről van szó".

Úgy vélekedett: fentiek dacára elég valószínű, hogy Karácsony Gergely lesz a győztese az előválasztásnak, amely inkább egy "utószó". A baloldali pártok eldöntötték, ki legyen a miniszterelnök-jelölt, és csupán egy "látszatversenyt" szerveznek - hangoztatta.

A nyertese azonban más lesz az előválasztásnak, mint a győztese: Gyurcsány Ferenc - jelentette ki Mráz Ágoston Sámuel, aki szerint az összes előválasztási jelölt a korábbi miniszterelnök "kottájából játszik".

"Nem véletlenül beszélnek sokan arról, hogy ez egy Gyurcsány-show" - fogalmazott.

Mráz Ágoston Sámuel párhuzamba állította Karácsony Gergelyt Medgyessy Péterrel, szavai szerint 2004-re mindenki számára kiderült, hogy a korábbi miniszterelnök nem tényező a baloldalon, nem hoz magától fontos döntéseket.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.