Gazdaság

Sosem volt ennyi aranytartaléka Magyarországnak

Sosem volt ennyi aranytartaléka Magyarországnak

2021. április 8., csütörtök
Sosem volt ennyi aranytartaléka Magyarországnak

Az eddigi 31,5 tonnáról 94,5 tonnáraemelte a magyar aranytartalékot az MNB, ezzel a 2018-as tízszerezés után ismét jelentősen emelkedett a nemesfémben lévő tartalék. Sőt, jó eséllyel sosem volt ennyi aranytartaléka az országnak.

Az MNB 2018 őszén jelentette be, hogy tízszeresére emeli az aranytartalékot, ráadásul a korábbi opciós ügyletekkel szemben fizikailag is hazahozzák azt. Azóta 31,5 tonna volt a tartalék, a legfrissebb, februári adatok szerint az 1,5 milliárd eurót ért. Most egyelőre még nem tudni, hogy a további 63 tonnányi vásárlás mikor történt pontosan, a márciusi adat elvileg mostanában jelenik meg.

Az MNB közleménye szerint a most bejelentett vásárlásokkal a világon a 36. helyre lépett előre Magyarország, olyan országokat is megelőzve, mint Dánia vagy Finnország, nem is beszélve egy sor eurózóna-tagállamról, ahol a közös deviza mellett kisebb jelentősége van a saját tartaléknak.

A jegybank korábban azt emelte ki, hogy jelenleg biztonságosabb befektetési formának tartja a fizikai aranyat, illetve a piacon erősíti a bizalmat, ha egy ország ilyen jellegű tartalékkal rendelkezik.

SZÉP CSENDBEN A MAGYAR JEGYBANK AZ UTÓBBI MAJDNEM KÉT ÉV LEGNAGYOBB ARANYVÁSÁRLÁSÁT HAJTOTTA VÉGRE,

tavaly 250 milliárd forintos osztalékot tudott fizetni emiatt a jegybank a költségvetésbe.

Jelenleg a világ jegybankjai 33 ezer tonna aranyat tartanak összesen, ez a valaha kibányászott mennyiség ötöde nagyjából. Messze a legtöbb, több mint 8000 tonna az Egyesült Államok birtokában van, ahol a Fed összes tartalékának több mint háromnegyede van aranyban. Hasonló az arány Németországban is, de náluk már „csak” 3642 tonnáról beszélhetünk. Az országok mellett jelentős aranytartalékkal rendelkezik a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is.

(via Portfolio.hu)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.