Meg sem jelent, már gyűlölték az új katolikus szemléletű történelemkönyvet – Pedig jó, sőt!

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Múlt héten jelentették be, hogy új, "katolikus szemléletű" történelem és irodalom tankönyv készült el. Az alig háromszáz szavas múlt heti közlemény tényleg extrém mennyiségű epeömlést ihletett különböző oldalakon - írja a Válaszonline; amely most megnézte alaposabban is, miről van szó, milyen az új tankönyv.

Egy egyházi kiadású tankönyv nem tűnik kifejezetten felháborító dolognak, békeidőben valószínűleg mínuszos hír lenne belőle, csendesebb fogadtatással. Csakhogy a magyar oktatásban régóta nincs békeidő.

2014-ben államosították és centralizálták a tankönyvfejlesztést és -kiadást, kiszorítva a piaci szereplőket és durván szűkítve a tankönyvválasztás szabadságát. Évekig nyúló huzavona után 2020 elején megjelent az új Nemzeti Alaptanterv (NAT), melynek főként magyar nyelv és irodalmat, történelmet és ének-zenét érintő részei miatt széles szakmai tiltakozás alakult ki – egyetemi tanszékek, gyakorlógimnáziumi munkaközösségek, tantestületek stb. –, világnézettől függetlenül – írja a lap. Ilyen előzmények után nem is annyira meglepő, ha a Szent István Társulatnál most megjelent katolikus szemléletű tankönyvcsaládot sokan

rögtön a Semjén Zsolt-i értelemben vett „kereszténydemokrácia” újabb kicsúcsosodásaként, ideológiai presszióként dekódolták. Anélkül, hogy beleolvastak volna a kiadványokba.

A lap viszont átnézte az eddig megjelent könyveket, valamint kikérték több világi pedagógus és történész véleményét is. A konklúzió nagyjából egybehangzó: az előítéletek dacára szakmailag figyelemreméltó, világnézeti nyomulástól mentes munkák születtek. És ami igazán zavarba ejtő:

az egyházi történelem tankönyvek jobbak, „tudományosabbak”, mint az államiak. Különösen olyan szenzitív témában, mint a magyar őstörténet.

Egyik történelemtanár forrás azt mondta, még szívesebben is vinné az órára ezt az egyházi könyvet, mint a 2020-as „OH-s” (Oktatási Hivatal) kiadványt – pedig világi iskolában tanít.

A teljes tananyag-fejlesztést a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) rendelte meg, és a Katolikus Pedagógiai Intézet (KaPI) bábáskodott felette.

Az új könyvek ugyanúgy választhatók, szabadon rendelhetők lesznek, mint az eddig a listán levők, és nem teszik őket kötelezővé az egyházi iskolákban sem.

További részleteket a Válaszonline cikkében lehet olvasni.

Előző sztori

Súrolja a 270 ezret az aktív fertőzöttek száma itthon

Következő sztori

Szentkirályi Alexandra: A kormány mindent megtett az iskolák biztonságos nyitásáért