Közélet

Kiránduljunk Tápéra

Kiránduljunk Tápéra

2021. április 24., szombat
Kiránduljunk Tápéra

Ha Kisétálunk Felsővárosról, elhagyva a Vízitelepet, a tápai töltésen haladhatunk tovább. A Tisza felől ott van a Sárga, Folyamostelep, Tiszavirág, Tömörkény üdülőtelep neveken emlegetett, a Horthy-korban épített és a szocialista korszakban tovább fejlesztett, és virágzó, de ma is népszerű üdülőövezet. A Sárga sokáig a város kedvelt szabadstrandja volt a Tisza-Maros torkolatnál. A nevét a Maros okozta sárgásabb színű hordalékáról kapta. Érdemes megemlíteni a hosszú évtizedek óta itt működő Öreg Kőrössy és Kiskőrössy halászcsárdákat, a Roosevelt téri mellett a város legrégebbi és legismertebb halászcsárdái.

Az egykori tápai kompot 2014-ben szüntették meg, előtte már az Árpád-korban is működött is a rév (vagy ahogy korábban mondák réh). Ennek történelmi jelentősége-amellett, hogy Szapolyai János is megfordult itt-, hogy Tápét előbb említik a fennmaradt történelmi iratok, mint Szegedet. Innen terjedt el a Révész és Terhes családnév. Tápé csak 1973 óta Szeged része, előtte az egyik legegyedülállóbb népi kulturával rendelkező falva volt az országnak. Ma a Téli kikötőnél a Szőke Tisza gőzös kiemelt roncsa is látható-igaz ez nem túl szívderítő látvány. Szemközt van a régi Tápai rét, ahova a tápéiak átjártak gyékényezni és eltartani abból magukat.

Forrás: Monostor András Idegenvezetések www.facebook.com/MAIdegenvezetesek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.