Közélet

Gulyás Gergely szerint újabb lazítás jöhet

Gulyás Gergely szerint újabb lazítás jöhet

2021. április 8., csütörtök
Gulyás Gergely szerint újabb lazítás jöhet

Gulyás Gergely szavai szerint a több mint 2,6 millió beoltott közül közel 1,18 millióan már a második adag vakcinát is felvették.

Gulyás Gergely hangsúlyozta: valamennyi újraindítással kapcsolatos intézkedés az oltások számától függ, amivel jól haladunk, hiszen Magyarország Európában a leggyorsabban oltó országok közé tartozik.

Reméljük még ebben a hónapban 4 millió fölé tudjuk növelni az oltottak számát. A tervek szerint 8 millió első oltás május végéig rendelkezésre fog állni, s akár a 16-18 éves korosztályt is be tudják oltani.

Fogalmazott Gulyás Gergely

A Pfizer vakcinája, amellyel a pedagógusokat oltottuk be, 80 százalékos védettséget ad az első oltás után. Kérjük a tanárokat, hogy legyenek tekintettel a szülőkre, ezért szeretnénk, hogy visszatérjenek az iskolákba április 19-én. Az oktatási nevelési feladatok a személyes jelenléttel a leghatékonyabbak – hangsúlyozta a miniszter.

Gulyás Gergely az is bejelentette: az újraindítás következő lépéseiről akkor dönt a kabinet, ha elérjük a 3 millió beoltottat, ami egyébként 5-6 napon belül megtörténhet.

A miniszter az oltási regisztráció fontosságát is kiemelte. – A legidősebb korosztályban már mindenkit be tudtunk oltani, aki regisztrált, ez az idősebb korosztály 86-87 százalékát jelenti. Mindenkit arra biztatunk, az időseket különösen, hogy regisztráljanak – mondta a tárcavezető.

Az AstraZeneca vakcinája kapcsán hangsúlyozta: a védettség szempontjából nincs különbség az egyes vakcinákkal kapcsolatban. Tegnap az európai gyógyszerügynökség világos döntést hozott, amely azonos a magyar kormány álláspontjával: az AstraZeneca vakcina megbízható és komoly védettséget biztosít. A vakcina biztonságosabb, mint az oltás hiánya.

Rávilágított: a magyar gyógyszerészeti hatóságok vizsgálatainak eredménye jóval pontosabb volt, mint az európai gyógyszerhatóságé.

via Magyar Nemzet

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.