Közélet

Egy év alatt több mint 1500 vállalkozás szűnt meg Szegeden

Egy év alatt több mint 1500 vállalkozás szűnt meg Szegeden

2021. április 7., szerda
Egy év alatt több mint 1500 vállalkozás szűnt meg Szegeden

A CSMKIK lapunk megkeresésére közölte, több javaslatuk is van arra vonatkozóan, hogyan lehet a koronavírus-járvány miatt bajba jutott szegedi vállalkozásokon segíteni.

Válaszlevelükből kiderül, javasolták többek között a gazdaságvédelmi intézkedések kedvezményezetti körének bővítését, valamint az Újraindítási Gyorskölcsön igénylési feltételeinek enyhítését.

Felhívták a figyelmet, hogy mivel a korlátozásokat nem tevékenységi kód szerint határozták meg, ezért vannak olyan vállalkozások, akik nem folytathatják jelenleg a tevékenységüket, viszont támogatásra nem jogosultak.

Hozzátették, hogy vállalkozói megkeresésre a vendéglátóipari ágazat újraindításához szükséges támogatásokra vonatkozó javaslatcsomagot továbbítottak.

Közölték, hogy az Innovációs és Technológiai Minisztérium kérésére felmérést végeztek a turisztikai szektor szempontjából az újranyitást követő várható áremelkedésről, megvizsgálva a várható áremelkedés mértékét, és okait. Hozzátették, a gazdasági önkormányzatuk emellett naprakészen tájékoztatja a Csongrád-Csanád megyei gazdálkodó szervezeteket az aktuális járványügyi intézkedésekről.

Továbbá kiemelten foglalkoznak azzal is, hogy a nehéz helyzetbe került vállalkozóknak és cégeknek bemutassák a válságkezelést segítő finanszírozást és támogatási lehetőségeket.

Ezek között kiemelt helyen szerepelnek a kamaránál elérhető Széchenyi Kártya Program kríziskonstrukcióiról, valamint a kamatmentes újraindítási kölcsönről és a különböző bértámogatási programokról szóló híreket, információkat érintő tudnivalók.

A kamara által a SzegedMa rendelkezésére bocsátott statisztika alapján megállapítható, hogy a koronavírus magyarországi megjelenése óta (2020. március) 1542 vállalkozás ment csődbe Szegeden. A kimutatásból az is kiderül, hogy a vírust megelőző évben 2019. márciusa és 2020. márciusa között 1313 helyi vállalkozás adta be a kulcsot.

Megjegyezték, hogy a megszűnés okairól nincs információjuk.

Közölték, hogy a járványhelyzet romlása óta folyamatosan számtalan megkeresést kapnak a vállalkozóktól, ezért egy külön munkacsoportot alakítottak ki, amely a folyamatos tájékoztatás mellett a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarán keresztül az illetékes minisztériumok felé is eljuttatják a vállalkozói kéréseket, javaslatokat.

Rávilágítottak, hogy a Kormányhivatal munkaerőpiaci helyzetképe szerint a szegedi járásban a nyilvántartott 3018 álláskereső száma kevesebb mint az előző hónapban és kedvezőbb a helyzet, mint országosan.

Kiemelték, hogyha a KSH adatai szerint a megyei székhelyű építőipari termelés januárban háromszorosa volt a tavaly januári adatoknak.

Kiemelt képünk illusztráció

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.