/

Egy év alatt több mint 1500 vállalkozás szűnt meg Szegeden

Cikkünk frissítése óta eltelt 8 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara statisztikája alapján kétszázzal több szegedi vállalkozás adta be a kulcsot tavaly, mint az azt megelőző évben. Ugyanakkor a Kormányhivatal munkaerőpiaci helyzetképe szerint a szegedi járásban a nyilvántartott álláskeresők száma kevesebb, mint az előző hónapban és összességében kedvezőbb a helyzet, mint országosan.

A CSMKIK lapunk megkeresésére közölte, több javaslatuk is van arra vonatkozóan, hogyan lehet a koronavírus-járvány miatt bajba jutott szegedi vállalkozásokon segíteni.

Válaszlevelükből kiderül, javasolták többek között a gazdaságvédelmi intézkedések kedvezményezetti körének bővítését, valamint az Újraindítási Gyorskölcsön igénylési feltételeinek enyhítését.

Felhívták a figyelmet, hogy mivel a korlátozásokat nem tevékenységi kód szerint határozták meg, ezért vannak olyan vállalkozások, akik nem folytathatják jelenleg a tevékenységüket, viszont támogatásra nem jogosultak.

Hozzátették, hogy vállalkozói megkeresésre a vendéglátóipari ágazat újraindításához szükséges támogatásokra vonatkozó javaslatcsomagot továbbítottak.

Közölték, hogy az Innovációs és Technológiai Minisztérium kérésére felmérést végeztek a turisztikai szektor szempontjából az újranyitást követő várható áremelkedésről, megvizsgálva a várható áremelkedés mértékét, és okait. Hozzátették, a gazdasági önkormányzatuk emellett naprakészen tájékoztatja a Csongrád-Csanád megyei gazdálkodó szervezeteket az aktuális járványügyi intézkedésekről.

Továbbá kiemelten foglalkoznak azzal is, hogy a nehéz helyzetbe került vállalkozóknak és cégeknek bemutassák a válságkezelést segítő finanszírozást és támogatási lehetőségeket.

Ezek között kiemelt helyen szerepelnek a kamaránál elérhető Széchenyi Kártya Program kríziskonstrukcióiról, valamint a kamatmentes újraindítási kölcsönről és a különböző bértámogatási programokról szóló híreket, információkat érintő tudnivalók.

A kamara által a SzegedMa rendelkezésére bocsátott statisztika alapján megállapítható, hogy a koronavírus magyarországi megjelenése óta (2020. március) 1542 vállalkozás ment csődbe Szegeden. A kimutatásból az is kiderül, hogy a vírust megelőző évben 2019. márciusa és 2020. márciusa között 1313 helyi vállalkozás adta be a kulcsot.

Megjegyezték, hogy a megszűnés okairól nincs információjuk.

Közölték, hogy a járványhelyzet romlása óta folyamatosan számtalan megkeresést kapnak a vállalkozóktól, ezért egy külön munkacsoportot alakítottak ki, amely a folyamatos tájékoztatás mellett a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarán keresztül az illetékes minisztériumok felé is eljuttatják a vállalkozói kéréseket, javaslatokat.

Rávilágítottak, hogy a Kormányhivatal munkaerőpiaci helyzetképe szerint a szegedi járásban a nyilvántartott 3018 álláskereső száma kevesebb mint az előző hónapban és kedvezőbb a helyzet, mint országosan.

Kiemelték, hogyha a KSH adatai szerint a megyei székhelyű építőipari termelés januárban háromszorosa volt a tavaly januári adatoknak.

Kiemelt képünk illusztráció

Előző sztori

Így szól, amikor 90 dobos játssza a Queen “We Will Rock You” című dalát

Következő sztori

Tulipános kert nyílt Mórahalom határában