/

Bíróság: büntetni lehet az oltástagadó szülőket

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hét, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az Emberi Jogok Európai Bírósága csütörtöki ítéletében elutasította több csehországi szülő keresetét, akik azért fordultak a strasbourgi testülethez, mert a hatóságok pénzbírsággal sújtották őket gyermekeik kötelező védőoltásainak megtagadása miatt, illetve az óvodák elutasították gyermekeik felvételét – számol be a hírról az Index.

A testület álláspontja szerint esetükben nem áll fenn emberi jogi jogsértés, mivel

A KÖTELEZŐ VÉDŐOLTÁSOK SZÜKSÉGSZERŰEK EGY DEMOKRATIKUS TÁRSADALOM MŰKÖDÉSÉHEZ.

Az EJEB kimondta – írja a lap, Csehországban általános jogi kötelezettség a gyermekek beoltatása, amely ugyan fizikai erőszakkal nem érvényesíthető, de

az azt megtagadókat pénzbüntetéssel sújthatják a hatóságok, továbbá az óvodáknak és bölcsődéknek jogukban áll elutasítani a be nem oltott gyermekek felvételét.

A bírák megjegyezték, hogy bár a nem kívánt orvosi műveletek elvégzése a magánélet tiszteletben tartásának jogát sértheti, ebben az esetben a cseh hatóságok törvényes célokat követtek mások egészséghez fűződő jogainak védelme érdekében.

(via Index)

Előző sztori

Meghalt egy koronavírusos csecsemő is!

Következő sztori

Müller Cecília: A harmadik fázis platóját talán már elértük

Legutóbbi hasonló cikkek