Közélet

Bíróság: büntetni lehet az oltástagadó szülőket

Bíróság: büntetni lehet az oltástagadó szülőket

2021. április 8., csütörtök
Bíróság: büntetni lehet az oltástagadó szülőket

Az Emberi Jogok Európai Bírósága csütörtöki ítéletében elutasította több csehországi szülő keresetét, akik azért fordultak a strasbourgi testülethez, mert a hatóságok pénzbírsággal sújtották őket gyermekeik kötelező védőoltásainak megtagadása miatt, illetve az óvodák elutasították gyermekeik felvételét - számol be a hírról az Index.

A testület álláspontja szerint esetükben nem áll fenn emberi jogi jogsértés, mivel

A KÖTELEZŐ VÉDŐOLTÁSOK SZÜKSÉGSZERŰEK EGY DEMOKRATIKUS TÁRSADALOM MŰKÖDÉSÉHEZ.

Az EJEB kimondta - írja a lap, Csehországban általános jogi kötelezettség a gyermekek beoltatása, amely ugyan fizikai erőszakkal nem érvényesíthető, de

az azt megtagadókat pénzbüntetéssel sújthatják a hatóságok, továbbá az óvodáknak és bölcsődéknek jogukban áll elutasítani a be nem oltott gyermekek felvételét.

A bírák megjegyezték, hogy bár a nem kívánt orvosi műveletek elvégzése a magánélet tiszteletben tartásának jogát sértheti, ebben az esetben a cseh hatóságok törvényes célokat követtek mások egészséghez fűződő jogainak védelme érdekében.

(via Index)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.