Egészség

A szegedi COVID osztály vezetője: Oltás nélkül nincs szabadság!

A szegedi COVID osztály vezetője: Oltás nélkül nincs szabadság!

2021. április 24., szombat
A szegedi COVID osztály vezetője: Oltás nélkül nincs szabadság!

„Aki nem oltatja be magát, az elkapja a koronavírust.”- ez a cseppet sem szívderítő, de figyelmeztető mondat még február végén, a nemzetközileg elismert szegedi kutatók által működtetett „KOVIDők” facebook oldalon a megelőzésben, és védekezésben fontos szerepet játszó professzorok kerekasztal beszélgetésén hangzott el. A mondattal akkor mindenki egyetértett, azóta orvosi végzettség sem szükséges ahhoz, hogy valaki észrevegye: a harmadik hullám még kevesebb kegyelemmel bír, mint az első kettő.

Folyamatosan terhelt a szegedi COVID osztály

A harmadik hullámban előfordult naponta 60 embert kellett vizsgálniuk a szegedi légúti ambulancián, volt, hogy egy időben 4-5 beteg érkezett vizsgálatra. -Elképzelni is nehéz, hogy mennyi beteget hozott a harmadik hullám, ami szinte ráépült a második hullámra, minden erejüket beleadó dolgozóink egyre fáradtabbak. Bárki aki vírustagadó, az szégyellje magát! -hangsúlyozta Dr. Pető Zoltán a Járványügyi Ellátó Központ vezetője a köztelevízió Covid osztályon forgatott riportjában.

Sok beteget láttak meghalni

– Az eltelt egy évben nagyon sok fiatal és idős beteget láttunk el, és közülük sokakat elvesztettünk. Nincs annál rosszabb, mint amikor egy családfenntartó, egy szülő vagy egy gyermek koronavírus tünetekkel bekerül a kórházba, majd egy idő után intenzív ellátást igényel, lélegeztetőgépre kerül, sokáig küzdenek érte az orvosok és az ápolók, és mégis meghal. Sajnos nagyon sok ilyen esetet láttunk. Ez egy nagyon alattomos betegség! – hívta fel a figyelmet a Járványügyi Ellátó Központ vezetője.

Csak oltással kaphatjuk vissza az életünket!

Jelenleg sokféle technológiával készülő gyógyszerkísérlet zajlik világszerte, de még mindig nincs kifejezetten COVID-19 fertőzés elleni hatékony gyógyszer. Dr. Pető Zoltán kiemelte, hogy az oltáson kívül egyelőre nincs más módszer, hogy megállítsuk a vírus terjedését. Ezért fontos, hogy aki megteheti, mindenképpen oltassa be magát. – E nélkül nem kaphatjuk vissza az életünket. A vírus még itt van közöttünk! – nyomatékosította.

Ők már döntöttek és oltattak

Bánhidi Bencét a Pfizer vakcinával oltották be. A kézilabdázó korábban súlyos tünetekkel esett át a koronavíruson. -Nagyon vártam már, az oltást, és egy percig nem volt kérdés, hogy beadatom. Csapattársam, Bodó Ricsi kétszer is elkapta a vírust, ezért sem mérlegeltem, hogy mint volt fertőzött beoltassam magam, vagy sem. A klinikai oltóponton kaptam meg a vakcinát, észre sem vettem, amikor megszúrták a karomat, pedig a tű nem a barátom. Félóra volt az egész, tökéletesen működött a folyamat és nem volt semmilyen mellékhatás. A pályán a teljesítményemet nem befolyásolja az oltás, az élet minden területén csak pozitív haszna van, ha védett vagyok a vírus ellen.

Szitás Eszter óvónőként dolgozik Szegeden, a lehető leghamarabb szerette volna megkapni a vakcinát. -Pedagógusként rengeteg emberrel találkozom és volt bennem félelem, hogy könnyebben elkapom a vírust. Édesanyám idős, őt is féltettem, szerencsére ő is túlesett gyorsan az oltáson. Astra Zeneca vakcinát kaptam, az oltás nem fájt, de utána nem sokkal volt néhány kellemetlen órám, de túlélhető. Arra viszont alkalmas volt, hogy átérezzem, ha ezek az enyhébb tünetek, akkor milyen lenne ha elkapnám a vírust. Az oltásnál mindenki nagyon kedves, segítőkész volt, flottul ment minden, egy minimális várakozás, az oltás és a kötelező megfigyelés után gyorsan végeztem is. Nem hiszem, hogy helyes lenne bárkinek is mérlegelnie, hogy oltasson vagy ne.

A Rókusi templom plébánosa a kora miatt már mindkét oltást megkapta. -A lelki békét és a biztonságot jelenti az oltás. A hírek arról szólnak, hogy már minden korosztály elkaphatja a vírust és így fertőzhet is, így mindenkire veszélyes, aki emberekkel találkozik. A Szputnyik V vakcinát kaptam, már csak azért sem volt ez ellen kifogásom, mert fiatalon a hasonló elven előállított oltásokkal védtek bennünket más súlyos betegségek ellen. Igazán rövid megkaptam mindkétszer az oltást, nagyon kedves szakemberek oltottak. Tudom, hogy van akinek fáj a karja az oltás után, nálam azonban a legapróbb tünetek sem jelentkeztek, a szúrást sem éreztem meg. Nem szabad habozni, meg kell védeni magunkat a nyugalmunkért.

Az M1 riportja a szegedi COVID osztályról itt nézhető meg:

https://www.youtube.com/watch?time_continue=468&v=Fogb1Szw6Es&feature=emb_logo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.