Közélet

A hősök, akik a testet és lelket is ápolják a Covid-osztályon

A hősök, akik a testet és lelket is ápolják a Covid-osztályon

2021. április 15., csütörtök
A hősök, akik a testet és lelket is ápolják a Covid-osztályon

Rokszin Richárd sebész, Juhász Hajnalka biológus, Ormándi Gábor és Molnár-Gábor Réka diplomás ápoló – a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központjának négy szakembere, akiket az Év Covid-dolgozójának választottak a Magyar Kórházszövetség pályázatán. Az egyetem beszámolójából kiderült, hogy mindannyian a járvány legnehezebb időszakától kezdve küzdenek az ellátás biztonságáért és a betegek gyógyulásáért, ugyanakkor nem tudtak arról, hogy létezik ez a díj, valamint arról sem, hogy megkapták az elismerést.

Rokszin Richárd megbízása a Covid-osztályon eredetileg 44 napra szólt, de mivel jelenleg kevés transzplantációs műtétet végeznek, ezért harmadjára is úgy döntött, hogy marad. A Sebészeti Klinika Transzplantációs Osztály klinikai szakorvosa kezdetben kicsit félt, hogy sebészként hogyan tud majd helytállni egy Covid-osztályon, de ahogy ott volt a járványhelyzet elején, ott szeretne lenni a végén is.

A Járványügyi Ellátó Központban március közepe óta öt emeleten zajlik az intenzív ellátás, a harmadik emeleten Ormándi Gábor látja el a részlegvezetői feladatokat.

Biztosítani kell az osztály számára a megfelelő gyógyszermennyiséget, előre kell gondolkodni, hogy a betegek számára milyen kezeléseket rendelhetnek el, a tartalékokat is biztosítva. Ez 2-3 órás feladat naponta, majd mindezt meg kell rendelni, és ha vége a vizitnek, elkezdődnek a napi beavatkozások, vizsgálatok.

számolt be feladatairól. Hozzátette, igyekszik minden betegével kommunikálni, erőt adni nekik.

A koronavírus elleni védekezés egyik kulcsfontosságú területe a fertőzés szűrése, a tesztek vizsgálata. Ebben a munkában vesz részt Juhász Hajnalka biológus az SZTE SZAKK Klinikai Mikrobiológiai és Diagnosztikai Intézetben. Elmondta, a laborban most már a poszt-Covid-szindróma kapcsán ellenanyag-vizsgálatot is végeznek. Úgy véli, a munkatársai emberfeletti módon teljesítenek azért, hogy minden vizsgálat időben elkészüljön.

Molnár-Gábor Réka szintén ápolóként vett részt a fertőzöttek kezelésében, őt 4 hónapra a Sebészeti Klinikáról vezényelték át a Covid-részlegre.

Az elég súlyos, teljes ellátást igénylő Covid19-fertőzött pácienseket etettem, pelenkáztam és a tisztálkodást biztosítottam. Az ilyen alapellátási feladatokra most kiemelten figyelni kellett

mondta Molnár-Gábor Réka.

(via Délmagyar)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.