A hősök, akik a testet és lelket is ápolják a Covid-osztályon

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 hét, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Díjat kapott az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központjának 4 szakembere a járványhelyzetben végzett kiemelkedő munkájáért. A feladataikról és az egy éve tartó küzdelmekről adtak számot.

Rokszin Richárd sebész, Juhász Hajnalka biológus, Ormándi Gábor és Molnár-Gábor Réka diplomás ápoló – a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központjának négy szakembere, akiket az Év Covid-dolgozójának választottak a Magyar Kórházszövetség pályázatán. Az egyetem beszámolójából kiderült, hogy mindannyian a járvány legnehezebb időszakától kezdve küzdenek az ellátás biztonságáért és a betegek gyógyulásáért, ugyanakkor nem tudtak arról, hogy létezik ez a díj, valamint arról sem, hogy megkapták az elismerést.

Rokszin Richárd megbízása a Covid-osztályon eredetileg 44 napra szólt, de mivel jelenleg kevés transzplantációs műtétet végeznek, ezért harmadjára is úgy döntött, hogy marad. A Sebészeti Klinika Transzplantációs Osztály klinikai szakorvosa kezdetben kicsit félt, hogy sebészként hogyan tud majd helytállni egy Covid-osztályon, de ahogy ott volt a járványhelyzet elején, ott szeretne lenni a végén is.

A Járványügyi Ellátó Központban március közepe óta öt emeleten zajlik az intenzív ellátás, a harmadik emeleten Ormándi Gábor látja el a részlegvezetői feladatokat.

Biztosítani kell az osztály számára a megfelelő gyógyszermennyiséget, előre kell gondolkodni, hogy a betegek számára milyen kezeléseket rendelhetnek el, a tartalékokat is biztosítva. Ez 2-3 órás feladat naponta, majd mindezt meg kell rendelni, és ha vége a vizitnek, elkezdődnek a napi beavatkozások, vizsgálatok.

számolt be feladatairól. Hozzátette, igyekszik minden betegével kommunikálni, erőt adni nekik.

A koronavírus elleni védekezés egyik kulcsfontosságú területe a fertőzés szűrése, a tesztek vizsgálata. Ebben a munkában vesz részt Juhász Hajnalka biológus az SZTE SZAKK Klinikai Mikrobiológiai és Diagnosztikai Intézetben. Elmondta, a laborban most már a poszt-Covid-szindróma kapcsán ellenanyag-vizsgálatot is végeznek. Úgy véli, a munkatársai emberfeletti módon teljesítenek azért, hogy minden vizsgálat időben elkészüljön.

Molnár-Gábor Réka szintén ápolóként vett részt a fertőzöttek kezelésében, őt 4 hónapra a Sebészeti Klinikáról vezényelték át a Covid-részlegre.

Az elég súlyos, teljes ellátást igénylő Covid19-fertőzött pácienseket etettem, pelenkáztam és a tisztálkodást biztosítottam. Az ilyen alapellátási feladatokra most kiemelten figyelni kellett

mondta Molnár-Gábor Réka.

(via Délmagyar)

Előző sztori

Gulyás Gergely: Májusban is jár a bértámogatás

Következő sztori

Nem tüntették volna ki a "trágár és szexista" szegedi professzort, ha előbb tudják, miket beszél

Legutóbbi hasonló cikkek