Visszamenőleges esővíz adóval sokkolhat a szegedi önkormányzat!

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Hárommillió forintot kellene befizetnie egy szegedi cégnek visszamenőleges emelés miatt, a járvány kellős közepén! Sem az önkormányzat, sem a Vízmű nem akart reagálni kérdéseinkre, pedig eljutott hozzánk az értesítő levelük is, amelyet a cégnek küldtek. 

Tápai Péter egy korábbi sajtótájékoztatóján megemlítette, hogy a szegedi önkormányzat nem segíti, hanem sarcolja a helyi vállalkozásokat. A szegedi Fidesz alelnöke példaként említette akkor, hogy az egyik vállalkozásnak 2020 februárig visszamenőleg be kell fizetne az esővízadót.

Megkerestük az érintett vállalkozót, aki lapunknak elmondta, egyik nap váratlanul kaptak egy levelet a Szegedi Vízműtől, amelyben közölték, hogy a szennyvíz elvezetéssel megegyező díjjal akarják kifizettetni az esővíz elvezetését is.

Kiemelte, hogy a cég telephelyén két vízelvezető cső halad, így két teljesen külön rendszerbe gyűjtik az esővizet és a szennyvizet.

–Ez ugyan nem ivóvíz, de egy aszfalt- és betonfelületről elfolyó, meglehetősen tiszta víz, nem szennyvíz. Ezt vezetik az esővízcsőbe, ami a Vízmű álláspontja szerint az egyesített közműrendszer része, ezért szolgáltatásként könyvelik el a csapadékvíz elvezetését is – magyarázta.

A vállalkozó elmondta, az önkormányzati cég szerint jogszerűen akár 5 évre visszamenőleg is felszámolhatnák a díjat. Az nem derült ki, hogy ennek tükrében miért „csak” egy évre számláztak utólag.

Az érintett megemlítette, hogy több lehetősége is lenne az esővíz elvezetésének, ilyen például a tóba vezetés, vagy az elszivárogtatás, de ezeket nem lehet három hét alatt megoldani egy három hektáros területen az ipartelep közepén. Hozzátette, lett volna egy erre alkalmas terület, de azt tavaly elhasználták más célra, mivel akkor még fel sem merült az esővíz elvezetés kérdése a Vízmű részéről. Hozzátette, jogi segítség reményében ügyvédhez fordultak az eset kapcsán.

Három milliót kell fizetnie

Szerkesztőségünk birtokába jutott a Szegedi Vízmű által kiküldött értesítés, amelyben az érintett vállalkozót felszólítják a visszamenőleges fizetésre.

A levélben megemlítik, hogy a víz, – szenny és csapadékvíz elvezetés szolgáltatási díjakat az önkormányzat határozza meg, amely szerint a nem lakossági jellegű fogyasztók esetében annak, aki a közcsatornába vezeti az ingatlanáról a csapadékvizet, a szolgáltatásért díjat kell fizetnie.

A társaság értesítése szerint a csapadékvíz elvezetés szolgáltatás díját 2020. február 1-től kezdődően számították fel. Magyarán kis híján napra pontosan egy évre visszamenőleg, hiszen az értesítő levelet 2021. február 25-én keltezték.

A szegedi önkormányzat tarifái alapján áfával együtt ez éves szinten több mint 3 millió forintos költséget jelent a cégnek.

Az üggyel kapcsolatban kérdéseket küldtünk az önkormányzatnak és a Szegedi Vízműnek is, cikkünk megjelenéséig azonban nem kaptunk válaszokat. Többek között arra voltunk kíváncsiak, hogy mennyire tartják korrektnek, hogy a jelenlegi járványügyi veszélyhelyzetben egy évre visszamenőleg kiszámláznak egy olyan szolgáltatási díjat, amiért korábban nem kellett fizetni.

Egyelőre nem tudjuk azt sem, hogy egyedi esetről van-e szó, vagy tömegesről; és sorozatban így jár-e el a városi cég.

Kiemelt képünk illusztráció

Előző sztori

Operatív törzs: Biztonságos az AstraZeneca oltóanyaga

Következő sztori

Mégsem kér bocsánatot a Deutsche Welle; de azért pontosították necces riportjukat!