Hírzóna

Varga Judit: a jogállamiság fogalma önkényes politikai eszköz

Varga Judit: a jogállamiság fogalma önkényes politikai eszköz

2021. március 13., szombat
Varga Judit: a jogállamiság fogalma önkényes politikai eszköz

A baloldal által bálvánnyá tett jogállamiság fogalma önkényes politikai eszköz,

amellyel elkerülik az érdemi vitát és az ellenfél érveit meg sem hallgatják - írta az igazságügyi miniszter a Magyar Nemzet szombati számában megjelent írásában.

Varga Judit Facebook-oldalán hívta fel a figyelmet a "Még egy mondat a jogállamiságról" című írására, hangsúlyozva, hogy ha az uniós kondicionalitás rendeletet egy ügyvédnek kellene alkalmaznia, nagy gondban lenne, valószínűleg el sem vállalná a megbízást.

"Ki merne tényállást felvenni egy olyan ügy képviseletében, ahol a vonatkozó jog úgy szól: aki nem tartja tiszteletben a jogállamiságot, azt meg kell büntetni"

- fogalmazott a tárcavezető, mindezt ahhoz hasonlítva, mintha a büntető törvénykönyv csupán abból az egyetlen egy tételmondatból állna, miszerint "jó embernek kell lenni".

"De ki az, aki biztosan megmondja nekünk és másoknak, hogy jó emberek vagyunk-e. A szomszéd, a rokon vagy a rosszakaró? Egyáltalán: van általános, minden helyen és időben érvényes definíciója annak, ki a jó ember?" - tette fel a kérdést Varga Judit.

A miniszter írásában aláhúzta, "nem engedhetjük, hogy a jogbiztonságot súlyosan sértő uniós jogszabály hatályban maradjon, ezért ahogy tavaly megígértük, Lengyelországgal együtt az Unió Bírósága előtt támadtuk meg a kondicionalitási rendeletet".

Kiemelte, a

"költségvetési kondicionalitási rendelet nemcsak összességében, hanem konkrét elemeiben is sérti a jogbiztonság elvét, azt, hogy egy jogszabály alkalmazása előre látható, egyértelmű és kiszámítható legyen".

"Ha ez nem teljesül, az csupán az önkényre ad lehetőséget" - húzta alá Varga Judit.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.